Meny

Christoph Meier

Odlar bananer och mango med mera på Girasol nära Azua i Dominikanska Republiken. Läs mer på horizontesorganicos.com.

1. Hur kommer det sig att du blev ekologisk odlare?

– Valet stod mellan att bli odlare eller att gå till sjöss. Jag tror att det var mamma som avgjorde: hon var en romantisk person som älskade naturen. Jag är född i Schweiz men gick världens första utbildning i biodynamisk odling i Holland 1960-63. Sedan dess har jag odlat biodynamiskt både i Europa, USA och Västindien. Sedan 1992 bor och jobbar jag i Dominikanska Republiken tillsammans med min fru Annelien, som jag träffade på skolan.

2. Hur ser din odling ut?

– I exportkooperativet Horizontes Organicos, som jag är vd för, ingår det 200 odlare. Själv är jag ansvarig för tre odlingar om totalt 180 hektar. Ungefär 80 hektar består av bananodlingar. Resten av marken är uppdelad på odlingslotter för bland annat mango, kokosnötter och djurfoder samt betesmarker för våra 50 kor. Korna fungerar som arbetskraft i jordbruket och ger dessutom mjölk och kött som vi säljer, och gödning till odlingarna. Bananer vill ha lerrika jordar och mycket vatten, men på södra delen av ön, där vi håller till, är det så torrt att det nästan bara växer kaktusar. Vår räddning är att vi kan ta vatten från bergen.

3. Vad är bäst respektive sämst med att vara odlare?

– Det finns en andlig dimension i det biodynamiska odlandet som ger en fantastisk tillfredsställelse. Det är ett ständigt pågående äventyr att vara i naturen, jobba med händerna och se växterna utvecklas.
– Sämst är att ekologisk odling får så lite erkännande från samhället. Många tänker bara på att mat ska vara billig, och reflekterar inte över hur mycket ett sådant resonemang kan kosta dem i längden.

4. Vad äter du helst själv från de egna odlingarna?

– Jag äter allt! Rucola, avokado, bananer, mango, kokosnötter, apelsiner och citroner. Bananerna är som sötast och godast när de har fläckigt skal, men av hälsoskäl äter jag dem när de är ljusgula. Ibland använder vi dem i grytor eller flamberar dem och äter dem till dessert.