Meny

Private: Fons, Leo & Jac Verbeek

Odlar paprika, tomater och gurka i Verbeek i sydöstra Holland.

1. Hur kommer det sig att du blev ekologisk odlare?

– När jag gått ut jordbruksskolan och började driva min fars firma, ett konventionellt växthus, tyckte jag omställningen mellan konventionell odling och ekologisk odling var väldigt intressant. Det förbryllade mig, men jag förstod inte varför. Å ena sidan höll jag ständigt på att analysera nackdelarna med ekologisk produktion, samtidigt som jag å andra sidan fann det väldigt tilltalande. Till sist, 1997 tillsammans med Jac och Leo, sålde vi tomten, köpte ny mark och byggde ett modernt växthus.

2. Hur ser din odling ut?

– Vår verksamhet ligger i norra Maas-dalen i sydöstra Nederländerna, nära gränsen till Tyskland. Regionen är mycket varierad med många olika typer av landskap som skog, hedar, bäckar, träsk och floder. Vi började odla ekologiskt 1997 efter det att vi sålt familjens konventionella växthus. Vi byggde tre toppmoderna växthus om totalt 7,8 hektar på en 17 hektar stor yta, och började var och en koncentrera oss på att odla varsin gröda; tomater, gurka och paprika. Den återstående delen av marken har använts till att skapa en varierad miljö för djur, fåglar och insekter som dras till blommorna och plantorna på fälten och i dammen. Genom att årligen variera växthusens användningsområden (med hjälp av växelbruk), fortsätter jordkvaliteten att vara intakt, och även personalen får en ny och fräsch början varje år. Vad gäller energiförbrukning har ett hållbart värmesystem installerats, med tre så kallade restvärmeanläggningar. Om dagarna levererar vi energi till traktens lokala kraftstation. Värmen lagras och används till att värme upp växthuset nattetid. Idag täcker vår verksamhet 23 hektar mark.

3. Vad är bäst respektive sämst med att vara odlare?

– Jag tycker det bästa är att vi arbetar med naturen istället för mot den. Samtidigt som det är just det som ger oss huvudvärk! Låt mig förklara, numer är jag medveten om att jag som konventionell odlare arbetade som en aotopilot. Produktionsmetoderna var välkända och inga större katastrofer var att vänta. När man arbetar enligt de ekologiska normerna vet man aldrig vad som kommer att hända i morgon. Vi lär oss att möta oväntade omständigheter, hantera dem och – för det mesta – fixa dem. Detta är en kontinuerlig process som gör oss medvetna om allt omkring oss. Vi strävar ständigt efter färska och friska produkter, sunda sinnen och vettiga priser. Vi lägger mycket tid på att försöka hitta passande system att använda och att förbättra de ekologiska metoderna i vår egenhändigt skapade miljö. För att kunna nå dit, har vi författat en ”naturplan” som omfattar det naturliga livet i och kring växthusen. Ekologisk odling innebär stora utmaningar, särskilt i början. Så småningom får man bättre förståelse för mångfald och jordens bördighet, och vilken påverkan det har på produkternas fräschör och smak. Det värsta är när grödorna angrips av sjukdomar som orsakar stora finansiella förluster.

4. Vad äter du helst själv från de egna odlingarna?

Fons: – Jag älskar våra ekologiska tomater och paprikor! Vi gör en särskild soppa på ekologiska Biolissimotomater (små, väldigt smakrika tomater) och gul eller röd paprika där vi häller på fond och purear. Till sist tillsätter vi lite grädde, salt och peppar. Den är härlig!