Meny

Giovanni Arasi

Odlar tillsammans med sin bror Salvatore citroner, apelsiner och oliver med mera för kooperativet Salamita, salamita.it, i Brolo på Sicilien.

1. Hur kommer det sig att ni blev ekologiska odlare?

– Pappa och farfar brukade jorden här före oss. Men vi har köpt mer mark allteftersom. Vill man ha bättre försörjning måste man expandera.

2. Hur ser er odling ut?

– Vi har 80 hektar mark som ligger i en dalgång vid foten av en stor bergskedja. Jag odlar mest citroner och min bror Salvatore mest apelsiner. Citrusträden kan bli riktigt gamla, 70-80 år är ingen ovanlighet. Varje apelsinträd ger en skörd per säsong. Citronträden, däremot, ger flera skördar; varje träd är som en liten fabrik i sig med frukter av olika mognadsgrad som hänger sida vid sida. Citronen är en minst sagt anpassningsbar frukt. Ju mer sand det är i jorden, desto längre tid tar den på sig att mogna. Men då blir den å andra sidan stor. I bergen, där jorden är magrare, mognar citronen tidigare men blir i gengäld mindre. Vi brukar vara fyra personer och en traktor som skördar, min bror, min fru, min dotter och jag. Gödsel får vi från en granne. Själva har vi bara höns och änder som får gå fritt i citruslundarna.

3. Vad är bäst respektive sämst med att vara odlare?

– Bäst är det när allt fungerar som det ska. När jag ser att citronerna växer och mår bra då mår jag också bra.
– Sämst är det när träden drabbas av svampangrepp. I värsta fall kan de leda till att vi får ta bort hela trädet, med rötter och allt, och plantera ett nytt.

4. Vad äter du helst själv från de egna odlingarna?

– Jag äter allt utom citroner. Jag är allergisk mot dem!