Meny

Private: Kalle Källander

Odlar kål, mangold, majs med mera på Sörtorp utanför Katrineholm. Läs mer på ekojord.se.

1. Hur kommer det sig att du blev ekologisk odlare?

– Mitt intresse för ekologisk odling startade som ett naturintresse. Redan som pojke gillade jag djur och växter. Mina föräldrar odlade inte. Men jag hade en farfar med en stor trädgård!

2. Hur ser din odling ut?

– Jag har odlat ekologiskt sedan början av -70 talet och kom till Sörtorp 1982. Jag brukar totalt ca 25 hektar åker. Av dem är det ungefär en och en halv hektar som används till grönsaker och potatis. Jag har mycket lerjord, och på den är det lite begränsat vad som går att odla. Men kål trivs där, så jag har vitkål, rödkål och savojkål. På de mindre leriga delarna av marken odlar jag rödbetor, mangold, majs, bönor, lök och purjolök. Och så arrenderar jag lite sandjord där jag odlar jordärtskockor och potatis. Vi har djur på gården också, köttkor och får, och odlar dessutom en del spannmål.
– Jag har alltid jobbat med växtföljder. Gör man det trivs inte ogräs, skadedjur och sjukdomar lika bra. Det handlar om att växla mellan att odla tärande grödor med stort näringsbehov (säd, potatis, grönsaker) och närande grödor som bygger upp markens förråd av näring igen (till exempel klöverrika vallar).
– Odlingssäsongen har blivit längre på senare år, det har väl med klimatförändringarna att göra. Det har förstås sina fördelar, men innebär också att vi till exempel får mycket häftigare regnskurar än tidigare. Våra lerjordar blir ibland så vattenmättade att rötterna dör av syrebrist och skörden förstörs.

3. Vad är bäst respektive sämst med att vara odlare?

– En kompis till mig sammanfattade det så bra: ”Det bästa är friheten och det sämsta är bundenheten.” Jag gillar mitt jobb, men det svårt att vara borta mer än ett par dagar från gården när man har djur.

4. Vad äter du helst själv från de egna odlingarna?

– Potatis! Med kött från gården.