Meny

Rob van Paassen

Odlar tomater, gurka och paprika tillsammans med sin fru Sandra i Oude Leede i hjärtat av Holland.

1. Hur kommer det sig att du blev ekologisk odlare?

– Redan som konventionell odlare använde jag mig av en hel del biologiska bekämpningsmedel och kompostering, av intresse och respekt för växter, mat och miljö. Dessvärre var ansträngningarna inte alls mödan värd på marknaden. På den konventionella marknaden måste grönsakerna fortfarande vara perfekta på ytan, oavsett vad insidan gömmer. Men när ett stor holländskt handelsföretag bad mig att lägga om till ekologisk odling, blev det ett logiskt steg för mig att ta. Jag hade hittat den ekonomiska säkerhet som krävdes för att göra verklighet av mitt sätt att odla.

2. Hur ser din odling ut?

– Mitt växthus ligger i en polder (ett låglänt torrlagt område) i hjärtat av Nederländerna, på en liten ort som heter Oude Leede. Trots sitt läge nära den kungliga huvudstaden Haag och den internationella hamnstaden Rotterdam, är Oude Leede en underbart lugn och fridfull ort. Inom området finns en rad små gårdar, ofta åtskiljda av små vallar som utgör de enda upphöjningarna i ett i övrigt platt landskap. Väldigt holländskt! Vår gård är en typisk familjegård, ursprungligen ägd av min far. Idag driver min fru Sandra och jag gården tillsammans med ett härligt team, flera av dem har jobbat lika länge som vi på gården! Min pappa hjälper fortfarande till då och då och tar hand om specialprojekt som behöver särskild tillsyn och extra omvårdnad. Växthuset är på 1 hektar och 1,3 hektar utgörs av betesmark åt familjens hästar (våra barns hobby). Gödslet och stallavfallet blir till en del av komposten som används till växthusgrödorna.

3. Vad är bäst respektive sämst med att vara odlare?

– Det bästa är att konsumenterna är så genuint entusiastiska över mina produkter. Jag driver också en webbshop för vilken jag odlar speciella grönsaker… det är jättekul! Det värsta är planerandet, administrationen och larviga hygientekniska regler som att man måste ha hårnät (jag är flintskallig!)

4. Vad äter du helst själv från de egna odlingarna?

– Jag lagar en speciell paprika- och tomatsoppa av underbart smakrika och mogna grönsaker… fantastisk smak! Till lunch brukar vi göra ”broodje gezond”, en ”nyttig smörgås” fritt översatt, gjord på tomater, paprika, gurka etc.