Meny

Private: Ruud & Annelies van Schie

Odlar tomater och paprika nära Ens i Holland.

1. Hur kommer det sig att du blev ekologisk odlare?

– Det finns flera skäl till varför vi började odla ekologiskt. Vår flytt från västra Holland till den nordöstra poldern med sin orörda mark innebär att vi kunde börja med det på en gång. För det andra insåg vi att ekologiska växthusprodukter hade en enorm potential och för det tredje känns utmaningen i att arbeta med naturen och jorden helt rätt.

2. Hur ser din odling ut?

– Våra två växthus ligger i den nordöstra poldern, nära den lilla byn Ens (ungefär 120 km nordost om Amsterdam). Historien kring just denna polder går tillbaks till 1918 när den holländska regeringen bestämde sig för att återta marken från Nordsjön. 24 år senare deklarerades poldern officiellt som ”torr” och utvecklingen av den nya marken tog snart fart. 1997 flyttade vi till Ens och började odla ekologiska tomater och paprika. Det främsta skälet till att vi flyttade till den nordöstra poldern var att områdets förhållandevis orörda mark är idealisk för ekologisk odling. Tre år senare byggde vi ett andra växthus och 2006 tillkom ytterligare 2 hektar. Idag upptar vårt moderna och effektiva växthus en yta om 80 000 kvadratmeter. Vi söker ständigt sätt som vi ska kunna förbättra verksamheten på. Att sänka koldioxidutsläppen är något vi prioriterar och för att uppnå så bra resultat härvidlag har vi etablerat ett ”försöksväxthus”. I nära samarbete med Wageningen-universitetet och andra parter försöker vi hitta bästa tänkbara balans mellan låga koldioxidutsläpp och optimal skörd.

3. Vad är bäst respektive sämst med att vara odlare?

– Det bästa är våren när solen skiner över späda plantor och allt växer som det ska, naturligt. Det gör oss verkligen lyckliga! Friska plantor ger oss energi och hopp om att skörden kommer att bli god. Det värsta är när saker och ting går fel. Att arbeta med naturen innebär också att man inte har kontroll och därför går saker stundtals fel, det gör ont. Ofta leder ett problem till ett annat vilket kan göra det extremt tufft.

4. Vad äter du helst själv från de egna odlingarna?

– Paprika, skivad i en sallad eller som snack. De smakar så fantastiskt…. man behöver ingenting till dem!