Meny

Sven Andersson

Odlar tomater, sallad och potatis med mera i Veckholm utanför Enköping. Har gårdsbutik.

1. Hur kommer det sig att du blev ekologisk odlare?

– Tja, man kan väl säga att det beror på ärftlig belastning. Min pappa lade om odlingen till ekologisk 1970. Han hade en hyresgäst som skrev nyhetsbrev för Demeter (antroposoferna, reds anm) och det inspirerade honom. Själv odlade jag konventionellt i början, jag arrenderade en annan gård. Men när jag tog över efter pappa 1995 tvekade jag aldrig. Jag hade ju själv sett hur pappa gick och sprutade på tistlarna och hur de böjde sig. Och hur grannen besprutade sin potatis så att den dog. Pappa hade två gårdar och brorsan tog över den andra. Det är därifrån jag får min gödsel nu.

2. Hur ser din odling ut?

– Jag har tomater och lite chili i ett växthus som är 550 kvadratmeter och gurka och paprika i ett mindre växthus på 80 kvadrat. På friland har jag en hektar potatis och 1,5 hektar lök, selleri, kål, vitlök, bönor, squash, sockerbetor och Halloween-pumpa, sådan är det stor efterfrågan på nuförtiden.
– Det gäller att sprida riskerna. Det kan inte slå fel med allt, tänker jag. Dessutom har jag en liten gårdshandel, och då måste man ha ett ganska brett sortiment.
– Vi har bra klimat här, vi har nära till Mälaren och en del av marken består av ganska tung, lerrik jord som passar till exempel för kålen. En annan del av marken är gammal sjöbotten med lättare jord.
– Säsongen har blivit längre med åren men det leder långt ifrån alltid till större skördar. För morötterna, till exempel, leder en längre säsong till att morotsflugan kommer en gång till. Och det är inte roligt alls.

3. Vad är bäst respektive sämst med att vara odlare?

– Bäst är det där fenomenet man aldrig tröttnar på: att så ett litet frö och se hur det utvecklas. Nöjda kunder är också en bonus. Direktkontakten är viktig för mig.
– Sämst är att man aldrig hinner uppleva sommaren, den bara försvinner som i ett töcken och när man vaknar upp är det januari och svinkallt och dags att börja så igen.

4. Vad äter du helst själv från de egna odlingarna?

– Jag äter allt som är lite skamfilat! Bäst är de första tomaterna som vi skördar framåt vårkanten när man har gått på rotfrukter hela vintern. Men de första gurkorna, vitlöken i knippen och sallaten och är inte tokiga de heller.