Meny

Apelsinbräserade rotfrukter

4 PORTIONER

1 lök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
3 msk smör
1 apelsin
ca 8 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
ca 1 liter tärnade rotfrukter, t ex morot, palsternacka, kålrabbi, potatis
1–2 msk dijonsenap
salt och peppar
1/2 dl strimlad färsk basilika

Fräs lök och vitlök mjuka i lite av smöret i en kastrull. Tillsätt rivet skal från en halv apelsin och pressad saft från en hel. Låt koka ett par minuter.

Tillsätt buljongen och rotfrukterna. Koka tills de har blivit nätt och jämt mjuka, ca 10 minuter. Lyft upp rotfrukterna och lägg åt sidan.

Smaksätt buljongen med senap, salt och peppar. Mixa i resterande smör. Lägg tillbaka rotfrukterna och strö över basilika.

Gott till exempelvis kokt fisk eller kyckling.

Recept: Ingela Persson