Fänkålssås
4–6 PORTIONER
2 fänkålsstånd
1 lök, hackad
1/4 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, skivad
5 dl kycklingbuljong
2 dl vitt vin
1 dl crème fraiche
salt och peppar
någon färsk ört, t ex dill eller persilja
Skär bort eventuella bruna fläckar på fänkålen med en potatisskalare eller kniv. Halvera fänkålen och skär bort den hårda stammen. Skär halvorna i tunna skivor.
Fräs löken mjuk i olivolja i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt fänkål och vitlök och låt fräsa i ytterligare någon minut. Häll i buljong och vin. Låt sjuda tills fänkålen är mjuk, ca 10 minuter.
Mixa såsen slät i en matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt crème fraiche och smaksätt med salt, peppar och någon ört.
Mycket gott till fisk.