Meny

Fänkålssås

4–6 PORTIONER

2 fänkålsstånd
1 lök, hackad
1/4 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, skivad
5 dl kycklingbuljong
2 dl vitt vin
1 dl crème fraiche
salt och peppar
någon färsk ört, t ex dill eller persilja

Skär bort eventuella bruna fläckar på fänkålen med en potatisskalare eller kniv. Halvera fänkålen och skär bort den hårda stammen. Skär halvorna i tunna skivor.

Fräs löken mjuk i olivolja i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt fänkål och vitlök och låt fräsa i ytterligare någon minut. Häll i buljong och vin. Låt sjuda tills fänkålen är mjuk, ca 10 minuter.

Mixa såsen slät i en matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt crème fraiche och smaksätt med salt, peppar och någon ört.

Mycket gott till fisk.