Meny

Grönsakslasagne

4 portioner

1 stor aubergine
1 stor zucchini
1 vitlöksklyfta, halverad
olivolja
salt och peppar
ca 8 lasagneplattor
125 g mozzarellaost, skivad
ca 50 g parmesanost, riven
Tomatsås:
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2–3 msk olivolja
1 tsk torkad oregano
500 g krossade tomater
salt och peppar
Ostsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
50 g parmesanost, riven
salt och peppar

Sätt ugnen på 175°.

Fräs lök och vitlök till tomatsåsen i olivolja. Strö över oregano. Till­sätt tomater och låt sjuda i 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Skär aubergine och zucchini i centi­metertjocka skivor. Stek gyllen­bruna tillsammans med vitlök i rikligt med olivolja. Salta och peppra.

Smält smör till ostsåsen i en kastrull och vispa i mjöl. Tillsätt mjölk, lite i taget, och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 5 minuter. Rör i ost och smaksätt med salt och peppar.

Bottna en ugnssäker form med tomatsås. Varva grönsaker, lasagne­plattor och ostsås ovanpå. Avsluta med mozzarella- och parmesanost. Gratinera i ugnen i 20–30 minuter.

Recept: Ingela Persson