Meny

Grönsakssoppa

4 PORTIONER

1 lök eller 1/2 purjolök, i mindre bitar
1–2 vitlöksklyftor, skivade
2–3 msk olivolja
1 stor morot, i mindre bitar
1/2 liten kålrot, i mindre bitar
1/2 liten rotselleri, i mindre bitar
2 medelstora potatisar, i mindre bitar
1 palsternacka, i mindre bitar
ca 12 dl grönsaksbuljong
ett par broccoli- eller blomkålsbuketter alternativt 1/4 vit- eller spetskåls­huvud, i centimeterstora bitar
salt och peppar

TILL SERVERING:
en klick dijonsenap, riven färsk pepparrot och hackad persilja

Fräs lök och vitlök mjuka i oliv­olja i en kastrull. Tillsätt rot­fruk­ter och låt fräsa i ytterligare ett par minuter. Täck med varm buljong, koka upp och låt koka tills rotfrukterna är mjuka, ca 15 minuter. Tillsätt kål när det återstår 5 minuter av koktiden. Späd soppan med buljong till önskad konsistens. Salta, peppra och servera eventuellt med senap, peppar­rot och persilja.