Meny
Julbord

Julbordets brunsås

6-8 portioner

1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 paprika, 2 morötter
2 msk smör eller olja
1 msk kokossocker eller vanligt socker
1 tsk färsk timjan
1 tsk färsk rosmarin
2 msk mjöl
2 msk soja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1 ½ liter vatten
4 tärningar grönsaksbuljong
salt och peppar

Hacka lök och vitlök. Skär grönsaker i bitar. Stek all lök i smör eller olja tills den mjuknar. Lägg i paprika och morötter. Stek några minuter tills det fått lite färg. Lägg i socker, rör om och låt steka en stund i sockret så att grönsakerna karamelliseras en aning. Blanda i örter och mjöl.

Rör i soja, rödvinsvinäger och tomatpuré. Blanda och häll över vatten med buljong. Låt koka under lock i 15 min, eller tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Sila bort grönsakerna (spara till exempelvis soppa) och servera såsen varm till köttbullarna.

Recept: Niina Snijder