Köttsoppa
4–6 PORTIONER
800–1 000 g högrev av nöt (utan ben)
ca 1 1/2 liter vatten
knappt 1 tsk salt
3–4 potatisar
1–2 morötter
en bit rotselleri (ca 250 g)
en bit kålrot (200 g)
1 palsternacka
1 lök, grovt hackad
1/2 purjolök
5 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1/2 tsk torkad timjan
1 grönsaks- eller köttbuljongtärning
(hackad persilja)
Skär köttet i ca 3 cm stora bitar. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i köttet (se till att vattnet täcker), koka upp och låt koka under lock i 1 timme. Skumma då och då.
Skär rotfrukterna i lika stora bitar. Hacka löken grovt och skär purjolöken i grova skivor. Lägg dem, kryddorna och buljongtärningen i köttkoket. Låt koka tills grönsakerna är mjuka och köttet är mört, ca 15 minuter. Tillsätt persilja och smaksätt med salt och peppar.