Meny

Kycklingsoppa

4–6 PORTIONER

100 g champinjoner, i mindre bitar
1–2 msk smör
1 dl finhackad gul lök
1 dl finhackad morot
1 dl finhackad blekselleri
drygt 100 g nudlar
2 msk hackad persilja

TILL KOKNING:
1 kyckling
ca 2 liter vatten
1 stor gul lök, skalad och klyftad
1 stor morot, skalad och i mindre bitar
2 stjälkar blekselleri, i mindre bitar
knappt 1 msk salt
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
ett par persiljekvistar

Skär kycklingen i två halvor, lägg dem i en stor kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och skumma väl. Lägg i kokgrönsaker, kryddor och persiljekvistar. Låt sjuda tills kycklingköttet lätt lossnar från benen, ca 30 minuter.

Ta upp kycklinghalvorna och låt svalna något. Plocka bort köttet från skrovet och skär det i mindre bitar. Sila buljongen genom en finmaskig sil.

Fräs svampen i smör i en stor kastrull tills den fått färg, ett par minuter. Tillsätt de finhackade grönsakerna och låt fräsa i ett par minuter. Rör i kycklingköttet och häll i buljongen från kycklingkoket. Låt sjuda i 10 minuter under lock. Skumma gärna. Ta kastrullen av värmen, lägg i nudlarna och låt dra under lock i 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar och rör i persilja. Servera soppan het.