Meny

Ostgratinerad pasta med rotfrukter

4 PORTIONER

300 g pasta
5 dl fint tärnade rotfrukter, t ex morot, palsternacka, rotselleri
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grovt riven ost, t ex gruyère
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
hackad persilja

Sätt ugnen på 225°.

Koka pastan ”al dente” enligt förpack­ningens instruktioner.

Koka rotfrukterna nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av vattnet och låt rinna av.

Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör till en jämn smet. Vispa i mjölken och låt koka ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen och rör i hälften av osten. Smaksätt med senap, salt och peppar. Vänd ner pastan och rotfrukterna och häll upp i en ugnssäker form. Strö över resterande ost och gratinera i ugnen tills ytan är gyllenbrun, ca 5 minuter.

Strö över persilja. Servera med sallad.

Recept: Ingela Persson