Meny

Rotfruktspytt med svamp

4 PORTIONER

3/4­–1 liter gula kantareller eller blandsvamp
2 medelstora gula lökar
1 stor morot
1 palsternacka
(en liten bit kålrot)
(1 liten grön zucchini)
8 stora potatisar
1 msk smör till svampen
1­–2 msk smör till lök och rotsaker
salt och vit- eller svartpeppar
ca 4 msk hackad persilja
(stekta ägg)

Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Ställ åt sidan.

Förbered grönsakerna också. Skala och hacka löken. Skala morot, palsternacka och kålrot och skär allt i små tärningar. Skär gärna kålroten i extra små kuber (annars tar den lång tid att steka). Skär zucchinin i tärningar. Skala och skär potatisen i ganska stora kuber. Ställ allt åt sidan.

Stek svampen i en ganska varm stek­panna men lägg inte i något fett. Låt svampen först koka i sin egen fuktighet och låt sedan vätskan dunsta in. Lägg först då i en smörklick. Fräs svampen ordentligt några minuter. Salta lätt. Flytta över svampen på en tallrik så länge.

Fräs sedan lök och rotsaker (morot, palsternacka och kålrot) i smör tills löken fått lite färg. Lägg då i potatis­kuber och eventuell zucchini. Bryn eller fräs allt försiktigt, salta och peppra.

Lägg på ett lock och stek tills grön­sakerna känns mjuka, ca 10 minuter, vänd runt alltsammans med stekspade då och då. Blanda sist i svampen. Låt alltsammans puttra utan lock några minuter. Strö över persilja. Servera direkt, med eller utan stekta ägg.

Recept: Anna Bergenström