Rotfruktspytt med svamp
4 PORTIONER
3/4–1 liter gula kantareller eller blandsvamp
2 medelstora gula lökar
1 stor morot
1 palsternacka
(en liten bit kålrot)
(1 liten grön zucchini)
8 stora potatisar
1 msk smör till svampen
1–2 msk smör till lök och rotsaker
salt och vit- eller svartpeppar
ca 4 msk hackad persilja
(stekta ägg)
Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Ställ åt sidan.
Förbered grönsakerna också. Skala och hacka löken. Skala morot, palsternacka och kålrot och skär allt i små tärningar. Skär gärna kålroten i extra små kuber (annars tar den lång tid att steka). Skär zucchinin i tärningar. Skala och skär potatisen i ganska stora kuber. Ställ allt åt sidan.
Stek svampen i en ganska varm stekpanna men lägg inte i något fett. Låt svampen först koka i sin egen fuktighet och låt sedan vätskan dunsta in. Lägg först då i en smörklick. Fräs svampen ordentligt några minuter. Salta lätt. Flytta över svampen på en tallrik så länge.
Fräs sedan lök och rotsaker (morot, palsternacka och kålrot) i smör tills löken fått lite färg. Lägg då i potatiskuber och eventuell zucchini. Bryn eller fräs allt försiktigt, salta och peppra.
Lägg på ett lock och stek tills grönsakerna känns mjuka, ca 10 minuter, vänd runt alltsammans med stekspade då och då. Blanda sist i svampen. Låt alltsammans puttra utan lock några minuter. Strö över persilja. Servera direkt, med eller utan stekta ägg.