Meny

Rotfruktssoppa

4 PORTIONER

1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
rivet skal och saft av en 1/2 citron
2 msk olivolja
4 dl vatten + 3 dl vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
2 morötter
2 rotpersilja
2 medelstora röd-, gul- eller polkabetor
6 potatisar
1 bit kålrot eller rotselleri
salt och peppar

Fräs lök och vitlök tillsammans med örter och citronskal i olivolja. Tillsätt vatten, grädde och buljong­tärning. Låt sjuda i 15 minuter. Pressa ner citronsaften i soppan och mixa slätt i en matberedare eller med en stavmixer.

Skala rotfrukterna och skär dem i jämnstora bitar. Lägg dem i soppan och låt koka mjuka, 15–20 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Recept: Ingela Persson