Spaghetti med musslor
4 PORTIONER
400 g spaghetti
MUSSLOR:
1 kg färska blåmusslor
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, skivad
ett par persiljekvistar
3 msk olivolja
2 2/1 dl torrt vitt vin
SÅS:
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk olivolja
200 g tomater, i mindre bitar
2 msk finhackad bladpersilja
2 msk färskpressad citron + rivet skal av 1 liten citron
salt och peppar
Borsta de färska musslorna väl under rinnande kallt vatten. Fräs lök, vitlök och persiljekvistar i olivolja i en stor kastrull i några minuter utan att de får färg. Tillsätt musslorna och låt fräsa i ytterligare någon minut. Häll i vin och låt koka tills musselskalen har öppnats. Sila och spara spadet.
Fräs lök och vitlök till såsen mjuk i olivolja i en kastrull i några minuter utan att de får färg. Tillsätt tomaterna och musselspadet och låt sjuda i 20 minuter.
Koka spaghettin ”al dente” i rikligt med saltat vatten.
Vänd ner musslorna och persiljan i såsen. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Häll såsen över spaghettin, strö över lite citronskal och servera.