Meny

Toppengoda rotsaker i ugn

4 PORTIONER

3 rödlökar, skalade
3 morötter, skalade
1­–2 palsternackor, skalade
4–­5 medelstora potatisar
1 purjolök, väl sköljd
1/4 liten kålrot (ca 150 g), skalad
olivolja
knappt 1 tsk salt
1–2 tsk torkad timjan
ev 1 knapp tsk torkad rosmarin

Värm ugnen till 200­–225°.

Skär allt i tjocka stavar, kuber och klyftor på längden. Det är trevligt om varje grönsak är skuren på sitt vis, t ex lökarna i klyftor, morötterna i slantar eller mycket tjocka stavar, palsternackorna i halv­månar, ­potatisarna i halvor etc. Det går snabbt med en bra kniv.

Ringla lite olivolja (eller annan olja) i en stor ugnsform eller i långpannan, salta och strö över timjan och kanske lite rosmarin. Vänd gärna runt grönsakerna så att salt och örter fördelas. Sätt in i ugnen i ca 35 minuter eller tills grönsakerna är riktigt mjuka och har fått fin färg.

Ringla till sist över lite olja och smula över lite flingsalt. Servera grönsakerna varma.

Recept: Anna Bergenström