Meny

Färgglada morötter i lådorna

Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från början starkt violett. Den kom till Europa via Spanien och efter det sattes en mer intensiv förädling igång. Fram till 1500-talet var den violett, purpur, röd eller svart. Under 1600-talet kom en blekgul mutation och under 1700-talet fick holländarna fram den orange morot som är vanlig idag.

Men nu ses allt oftare den färg­glada mix av morötter som ligger i några av denna veckas lådor. De har odlats av Ulrika Ivergård och Torolf Forsberg på Forsbergs Gris & Grönt i Öst­hammar.

Morötter förvaras bäst i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk. Och i början av säsongen är det bra att skära bort blasten så håller morötterna längre. Har de hunnit bli mjuka får de tillbaka sin spänst om du lägger dem i riktigt kallt vatten en stund. Eller skär dem i bitar, koka dem hastigt i saltat vatten, kyl i kallt vatten, stoppa i frysen och spara till senare.

Morötter passar bland annat med andra rotfrukter, äpple, frön och ­nötter och med smaksättare som citron, apelsin, saffran, örter, ingefära och spiskummin.

Läs mer om Ulrika och Torolf här.