
Färgglada morötter i lådorna
Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från början starkt violett. Den kom till Europa via Spanien och efter det sattes en mer intensiv förädling igång. Fram till 1500-talet var den violett, purpur, röd eller svart. Under 1600-talet kom en blekgul mutation och under 1700-talet fick holländarna fram den orange morot som är vanlig idag.
Men nu ses allt oftare den färgglada mix av morötter som ligger i några av denna veckas lådor. De har odlats av Ulrika Ivergård och Torolf Forsberg på Forsbergs Gris & Grönt i Östhammar.
Morötter förvaras bäst i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk. Och i början av säsongen är det bra att skära bort blasten så håller morötterna längre. Har de hunnit bli mjuka får de tillbaka sin spänst om du lägger dem i riktigt kallt vatten en stund. Eller skär dem i bitar, koka dem hastigt i saltat vatten, kyl i kallt vatten, stoppa i frysen och spara till senare.
Morötter passar bland annat med andra rotfrukter, äpple, frön och nötter och med smaksättare som citron, apelsin, saffran, örter, ingefära och spiskummin.
Läs mer om Ulrika och Torolf här.