Meny

Första svenska sallaten kommer från Marcello’s

I veckans låda hittar du årets första svenska sallat! Romansallaten är odlad av Inge Schwagermann och Marcel van Sitteren på Marcello’s Farm utanför Kristianstad i Skåne.

I en intervju här i veckobrevet i början av april berättade Inge att hon och medarbetarna precis var igång med att plantera ut de späda sallatsplantorna. Ett fysiskt krävande jobb, framför allt för ryggen. Då hade de tränat upp sig på gym i tre veckor för att vara förberedda inför säsongen. Och nu, två månader senare får vi njuta av den mogna sallaten.

Sallaten håller bäst i en plastpåse i kylen, stänk gärna lite vatten på den så behåller den fräschören. Om den ändå skulle sloka så lägg bladen i en skål med iskallt vatten en kvart innan de ska ätas. Då återfår bladen krispigheten. Klappa dem försiktigt torra med en ren handduk.

Missa inte det goda receptet på grillad romansallat med söt sojasås och fröströssel.