Meny
vegetable-1903490_1920

Kinakål – mycket mer än bara strimlad sallad

Vissa kopplar säkert kinakål till en blek och smaklös sallad på någon lunchkrog på 80-talet. Kanske visste ingen riktigt då hur vi skulle ta oss an det där huvudet som är någonstans mitt emellan kål och sallad.

Idag vet vi bättre. Det krispiga ovala huvudet, också kallat salladskål, gör sig bättre varm än kall, till exempel fräst i en wok eller strimlad i en ångande het nudelsoppa. Den milda kålsmaken trivs ihop med både hetta och gott om kryddor. Tankarna går naturligt till Asien där kålen har sitt ursprung. Soja, chili, sesamolja och ingefära är givna smakkompisar.

Kinakålens paradrätt är ändå kimchi! Grönsaksrätten är det koreanska kökets stolthet och ingår som en del eller tillbehör till många rätter. Inte minst är kimchin en viktig del av nattionalrätten bibimbap.

I Korea finns det tusentals olika kimchirecept, men basen är kinakål, som mjölksyras tillsammans med salt och chili. Oftast ingår också vitlök och ingefära, ibland även rättika, päron, fisksås, torkade räkor och ostron.

Prova att göra egen kimchi, se recept här. Visst tar det ett tag innan den är klar, men prova, det är fantastiskt gott!

I Sverige odlas ekologisk kinakål från september till november. Kålen håller länge i kylen, den mår bäst förvarad i plastpåse eller en fuktig handduk.