Meny

Lite om aubergine

Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men auberginen finns i en mängd färger och former. Liten, oval och vit är en av dem – och det är också den som är upphovet till att auberginen även bär namnet äggplanta. Sannolikt har auberginen sina rötter i Indien eller Kina, där den än idag används ungefär som vi använder potatis.

Eftersom auberginen är frostkänslig och mycket värmekrävande är det få som odlar den storskaligt i Sverige. De ekologiskt odlade auberginerna kommer istället från frilandsodlingar och ouppvärmda växthus i södra Europa (året runt) eller uppvärmda växthus i Holland (april till oktober). Den vi lägger i denna veckas lådor kommer från Sebastian Martin Navas i Malaga i Spanien.

Aubergine är känslig för kyla. Förvara den i plastpåse längst ner i kylen. Tillagad aubergine går bra att frysa.

Det vita fruktköttet är poröst och ganska löst och måste tillagas för att komma till sin rätt. Aubergine passar med exempelvis zucchini, paprika, tomat, blomkål, mangold, rucola, chili, örter, lök, vitlök, pasta, lamm, kyckling, fisk och grillat. Du hittar auberginerecept i Receptbanken och ännu fler tips i Råvaruskolan.