Meny

Lite om kålrot

Kålrot heter swede på engelska och har ansetts vara svensk, men antag­ligen utvecklades den i Schweiz som en korsning mellan kål och majrova. Den visade sig hur som helst passa väldigt bra för vårt nordliga klimat. Kålroten har funnits här sedan 1500-talet och odlades mycket under 1700–1800-talet för att ge mat åt både djur och människor. Den sägs tillhöra kålrotsbältet, vilket är detsamma som det så kallade brännvinsbältet; över Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Kålrot går bra att lagra och finns därför att köpa långt in på senvintern. I Sverige ­skördas idag ekologisk kålrot från juli till oktober/november. Den som ligger i våra lådor denna vecka kommer från Anders Östlund på Källsprångs gård i Åsbro.

Hemma förvarar du kålroten bäst i kylen, gärna i plast eller i en fuktig handduk. Puread, förvälld eller till­lagad går den också bra att frysa.

C-vitaminhalten är högre än hos andra rotfrukter och kålroten passar fint i lag med exempel­vis morot, smör, persilja, äpple, senap, chili och andra rotfrukter. Du hittar recept och tips i Recept­banken och Råvaruskolan.