Meny

Lite om majs

Har du hört talas om att azte­kerna ursprungligen tänkte sig att de guld­gula majskornen var ett resultat av en solexplosion? Kanske inte. Men att majs har sitt ursprung i Latin­amerika vet nog de flesta. Sedan 6–7 000 år till­baka tillhör den vardagsfödan där och numera odlas den över hela världen och är vår fjärde mest odlade bulk­föda näst efter vete, ris och potatis.

Det finns många olika sorters majs. Den som odlas och äts mest här i Sverige kallas för sockermajs och den ­skördas just nu, under september och oktober månad. Den som ligger i denna veckas lådor kommer från Gunnar Jonsson i Kristinehamn.

Förvara majs i kylen, gärna i en plastpåse och med bladen kvar, då håller den sig längre. Eller koka den några minuter i saltat vatten, kyl i kallt vatten och stoppa i frysen. Det går också bra att frysa rå majs.

Majs passar smakmässigt fint ihop med exempelvis avokado, tomat, citrus, chili, örter, smör och grädde och kryddstarka kötträtter. Några konkreta tillagningstips hittar du på nästa sida och många fler finns i Recept­banken och Råvaruskolan.