Meny

Lite om sparris

I Sverige skördas ekologisk grön sparris från maj till juli. Den vita skördas under maj och juni, men den mesta importeras från Europa där den börjar skördas ett par veckor tidigare. Den som ligger i några av den här veckans lådor kommer från spanska Haciendas Bio.

Grön och vit sparris är från början samma sak men den vita täcks med jord, medan den gröna får ljus och därför börjar producera klorofyll. Till skillnad från vit sparris behöver färsk grön sparris inte alltid skalas.

Förvara sparrisen i kylen, gärna inlindad i en fuktig handduk. Den går också bra att frysa, koka den då 2–4 minuter i saltat vatten, kyl i kallt vatten, låt rinna av och styckfrys. Tillaga sedan sparrisen utan att först tina den.

Är den färsk är ett av de enklaste tillagningssätten också bland de som gör sparrisen som godast. Skär av den nedre, lite träiga delen. Koka sparrisen i saltat vatten 2–5 minuter. Pressa några droppar färsk citron över och servera med en klick smör. Sparris passar också bra ihop med parmesan, kallskuret, ägg, skaldjur, vitlök. Du hittar sparrisrecept i Receptbanken och enkla tips i Råvaruskolan.