Meny

Sötpotatis – från afrodisiakum till fries

I veckans låda finns bland annat sötpotatis, just den här kommer från Spanien. I södra Europa och andra varma delar av världen skördas ekologisk sötpotatis året om. Den söta knölen är trots namnet bara avlägset släkt med vår vanliga potatis. I Syd- och Centralamerika har den odlats i tusentals år, för att sedan spridas över världen av spanjorer och portugiser. I Europa uppmärksammades sötpotatisen till en början främst som ett afrodisiakum. Enligt botaniska verk hade den förmågan att ”egga Venus”.

Hur det än är med den saken så är den i alla fall god till mycket. Sötpotatis fries har blivit en favorit på många hamburgerkrogar. Den som vill göra en krispig hemmavariant kan skära sötpotatis i centimetertjocka stavar, torka dem torra och blanda med lite majsstärkelse i en bunke. Sprid ut stavarna på en bakpappersklädd plåt, pensla med olja och strö över salt. Efter ca 20 minuter på 200°C är de klara. Vänd dem gärna efter halva tiden.

Sötpotatisar är också goda att baka hela precis som man gör med vanliga bakpotatisar. Öppna sedan upp och klicka i en god röra eller ett kryddsmör. Eller koka skalad sötpotatis med vanlig potatis och gör ett sötare mos.

Säkra smakkompisar är svarta bönor, kryddstarka korvar, ingefära, chili, spenat, kyckling, spiskummin och nötter.

Läs mer om sötpotatisens historia här.