Meny
rheum-791719_1920

Veckans gästkock bjuder på vårlig rabarberpaj

Den här veckan gästspelar Tove Laveskog som kock. I vanliga fall står Ekolådans egen kock Ingela Persson bakom alla kreativa och goda recept. Framöver kommer veckobrevet då och då att gästas av andra kockar som utmanas att skapa spännande recept utifrån veckans grönsaker.

Tove är kock och kostekonom och har jobbat på allt från förskolor till finkrogar. Idag är hon receptutvecklare och skapar veckomenyer och recept för bland annat Icas matkassar. Tove bor i Stockholms innerstad tillsammans med sina två barn, Axel 14 och Sixten, 7 år.

Hur tänker du när du hittar på recept?
”Först och främst ska det vara gott så klart. Men det ska också se gott ut, och vara nyttigt.”

Har du tips på hur man får mer variation i vardagsmaten?
”Det lite trista svaret är att planera. Annars blir det lätt att man fastnar i att laga sina gamla vanliga rättern. Men det gäller att inte ha för höga ambitioner, smyg in något nytt recept per vecka. Det får inte bli övermäktigt.”

Knep för mer grönt i maten?
”Jag har börjat smyga in bönor och grönsaker i mycket av det jag mixar eller kokar ihop. I köttfärssåsen till exempel, mixa ner bönor i tomatsåsen innan du blandar med köttfärs. En burk bönor i broccolisoppan funkar också. I köttbullesmeten blandar jag ner riven, stekt blomkål innan jag rullar bullar. Det märker inte mina barn i alla fall.”

Missa inte Toves rabarberpaj med ingefära, brynt smör och hasselnötter.