Meny

Private: Roger & Britt-Mari Dahlström

Odlar bönor, grönkål, sallat, paprika, chili och mycket annat i Enköping. Läs mer på akerbyhandelstradgard.se.

1. Hur kommer det sig att ni blev ekologiska odlare?

– Min morfar startade handelsträdgård här redan på trettiotalet, berättar Roger. Jag tog över 1973 och då sålde vi blommor och buskar. År 2000 lade vi om odlingen till ekologisk. Både Britt-Marie och jag hade länge intresserat oss för hälsa och miljö så det kändes som ett naturligt steg.

2. Hur ser er odling ut?

– Vi har ett växthus som är 350 kvadratmeter. Dessutom har vi fyra-fem sommarväxthus på sådär 50–60 kvadrat styck. Utöver det har vi en hektar friland där vi bland annat odlar bryt- och vaxbönor, grönkål och sallat. Vi lägger en sorts duk på marken, då snor man ljuset för ogräset vilket är en genial lösning om man inte vill handhacka bort det. Grönsakerna sticker upp ur duken på samma sätt som hår som ska slingas hos frisören. Odlingen ligger i närheten av en före detta grusås och jorden består av sandblandad lättlera. Det har varit jordbruk här sedan 1930.

3. Vad är bäst respektive sämst med att vara odlare?

– Bäst är att få experimentera så mycket. Man lyckas aldrig till 100 procent som odlare, det finns alltid någon ny variant att pröva. Vid sidan av odlingen jobbar vi en del med syrade grönsaker och olika sorters chilisåser. De säljer bra och ger också utrymme för experiment.
– Det sämsta med att vara odlare är all administration som man inte kommer ifrån. Den kunde vi gärna vara utan.

4. Vad äter ni helst själv från de egna odlingarna?

– Bönor! Vi bara kokar dem och äter dem med lite salt. Och kanske en smörklick. Men vi äter också en hel del av våra experiment: som inläggningar av gurka.

Läs mer om Roger och Britt-Mari i veckobrev 34, 2016.