
Om väder och vågspel
Anette Dieng har pratat med Roger Dahlström om det roliga – och vanskliga – med att odla ekologiska bönor.
Det var vid just den här tiden för ett par år sedan som odlingssäsongen tog tvärt slut för Roger och Britt-Mari Dahlström på Åkerby handelsträdgård. En natt i slutet av augusti sjönk temperaturen till under nollan och samtliga bryt- och vaxbönor på deras frilandsodling förstördes. Härom natten var det nära igen, lyckligtvis stannade temperaturen på +4.
”Det är många bönor och stora pengar som i ett svep kan gå förlorade på grund av vädret och tyvärr är det inte mycket vi kan göra åt saken”, berättar Roger.
”Jag kommer antagligen att fortsätta läsa frökataloger på hemmet när det är dags.”
För nionde året i rad och för andra veckan den här säsongen levererar Roger bönor till Ekolådans lager i Järna. Och i bästa fall, det vill säga om vädret förblir gynnsamt och svampangreppen på plantorna uteblir, kommer leveranserna att kunna fortlöpa under hela september månad och en bit in i oktober.
”Ja, så länge bönorna växer är det viktigt med en jämn åtgång och där har Ekolådan varit en viktig kanal genom åren”, fortsätter Roger.
Och många bönor blir det, om förutsättningarna är som allra bäst ända upp till 6 ton. I år har Roger valt att odla sex olika sorter. Flest till antalet är vaxbönorna eftersom efterfrågan är större på dem.
”Sorterna väljer jag utifrån mina egna krav”, förklarar Roger. ”Först och främst ska de vara goda men plantorna måste även kunna stå emot sjukdomar och samtidigt vara ordentligt stadiga så att de klarar av att bära många bönor.”
På odlingarna utanför Enköping växer dock långt ifrån bara bönor. Familjens närvaro varje lördag på Bondens egen marknad, både på Östermalm och Södermalm, samt söndagar på Skördemarknaden i Vinterviken i Stockholm och deras försäljning av råvaror till restauranger och butiker i samma stad kräver ett mer varierat utbud än så. Och att bestämma sortiment och beställa spännande fröer hör till årets höjdpunkter tycker Roger.
”Jag kommer antagligen att fortsätta läsa frökataloger på hemmet när det är dags”, skojar han. ”Sedan i mars har vi hunnit att så, plantera ut och skörda till exempel grönkål, paprika, chili, sallad, ärtskott och dessutom druvgurka och vit- och rödkål till våra syrade inläggningar.”
Till sin hjälp med allt dagligt arbete på gården har paret i dagsläget tre deltidsanställda och några ”wooffare” (volontärer som kommer för att bidra och lära sig om ekologiskt jordbruk). Det blir många och långa arbetsdagar och så länge marknaderna pågår kan de inte heller räkna med någon helgvila.
”Vila, det får vi göra när vi blir pensionärer”, säger Roger.
Just i det hänseendet är det ju glädjande att Roger fyller 65 år redan i november. På min sista fråga om hur han tänker sig framtiden svarar han dock kort och mycket bestämt: ”Jag tänker inte.” Jag hoppas det betyder att han inte kommer att ge upp odlandet än på ett tag.
Våra odlare denna vecka
Broccoli: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Fänkål: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Morötter: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Purjolök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Rödbetor: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Rödlök: Solmarka Gård, Vassmolösa.
Röd paprika: José Lorenzo Acosta, Motril, Spanien.
Salladslök: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Sallat: ”Krispig, röd eller grön”, Marcello’s Farm, Kristianstad.
Tomater: Skillebyholms trädgård, Järna & Ron van Dijk Schalkwijk, Holland.
Vaxbönor: Åkerby Handelsträdgård, Enköping.
Vitlök: Irjimpa, S.L, Carrascosa de Haro, Cuenaca, Spanien.
Zucchini: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Ananas: Ecopiñas del Arenal, Muelle San Carlos, Costa Rica.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Blå druvor: ”Palieri” O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Kiwi: ”Hayward”, Andres Vergara , Biobío region, Chile.
Röda plommon: ”Jubileum”, Anton och Ester Oostveen, Dronten, Holland.
Äpplen: ”Royal Gala”, J. Kiem, Sydtyrolen, Italien.
Med reservation för ändringar.