Meny

Futuristisk självförsörjning

Utanför holländska Almere påbörjas i vår bygget av en självförsörjande ekoby som ska ­pro­­ducera såväl el som livsmedel. Sedan står Lund på tur. Hanna Sistek ­berättar om projektet ReGen Villages, som drivs av Silicon Valley-entre­prenören James Ehrlich.

Tänk dig att ditt hem inte bara genererar sin egen el, utan även fixar rå­­varorna till middagen. Det är avsikten med ekoby-projektet ReGen (kort för regenerative) Villages som nu på­­börjas i Holland och är under diskussion även i Sverige.

Silicon Valley-entreprenören James Ehrlich har fått grönt ljus för sin första pilot-by utanför den holländska ­staden Almere. I slutet på året för­­väntas de första 45 husen stå klara, bortom stans befintliga el- och vattennät. Totalt ska 300 hus vara färdiga 2019. Varje kluster om 75 bostäder ska innehålla flera matproduktions­anläggningar, med vertikala ekologiska odlingar och behållare med fisk.

”Näringsämnena från fiskens slaggprodukter kommer att pumpas upp och brytas ner av bakterier i odlingsbädden och fungera som gödningsmedel för växterna”, förklarar James.

”Tanken är att kolonierna ska generera sin egen vind-, sol- och biogasenergi och återvinna avloppsvattnet i form av energi och gödning.”

Komposten ska brytas ner av svarta soldatfluglarver, som i sin tur blir till foder för fiskar och kycklingar. Mat­pro­duktionen ska i mesta möjliga mån skötas på mekanisk väg med hjälp av smarta algoritmer och där­igenom hal­vera behovet av mänsklig arbetskraft.

Tanken är att kolonierna ska generera sin egen vind-, sol- och biogas­energi och återvinna avloppsvattnet i form av energi och gödning. Målet är att vara närapå självförsörjande.

Just matproduktion står för 30 procent av världens utsläpp av växthus­gaser och storskaligt jordbruk leder till skogsskövling och minskad biologisk mångfald. Med akroponiskt (vatten­baserat) jordbruk kan man istället minska odlings­arealen med 98 procent, tiodubbla skördarna och decimera mängden vatten som krävs för processen.

I en ReGen-by slipper man dessutom transporter då maten produceras lokalt.

Än så länge kostar ett ReGen-hem 200 000–550 000 euro, vilket James jämför med Teslas första sportiga lyxmodeller. Tanken är att summan ska sjunka över tid.

”Om tio år eller förhoppningsvis tidigare kommer priset vara samma som för traditionella hem”, säger han.

James Ehrlich nästa stopp är Sverige, där ReGen vill sätta upp ytterligare pilotprojekt innan han hoppas sprida konceptet globalt.

I Lund har han undertecknat ett samförståndsavtal med kommunen för att bygga en by – som egentligen heter ekoenhet när den är självför­sörjande – och letar nu mark. Även Umeå, Sigtuna och Skurups kommun har visat intresse, berättar James. När Elisabet Johnson, en av James lokala kontakter på regionala utvecklings­bolaget Lundavision, först hörde om ReGen blev hon jätteintresserad.

”Det går ju nästan inte en dag utan att man ser många olika initiativ på Facebook, men jag har inte kommit i kontakt med något liknande som är så pass organiserat”, säger hon.

Nu hoppas James Ehrlich hitta rätt mark i Lund och börja bygga till sommaren.

Skrivet av Hanna Sistek

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Avokado: ”Hass”, Anthony Ngugi, Mavuno Organics, Kenya.
Babyspenat: Orto Bellina, Gorlago, Italien.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gurka: Vegetales Biomar Organics, El Ejido, Spanien.
Ingefära: Aldo Ramirez, Pichanaqui, Peru.
Kronärtskockor: ”Opal”, Jonica, Ginosa, Italien.
Morötter: Widegrens gård, Roma.
Paprika grön: Vegetales Biomar Organics, El Ejido, Spanien.
Paprika röd: Vegetales Biomar Organics, El Ejido, Spanien.
Sallat: ”Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Savojkål röd: Jonica, Ginosa, Italien.
Tomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.
Apelsiner: ”Lane late”, Exalco Bio S.L., Valle de Abdalajís, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Mango: ”Amelie”, Fruiteq, Bobo-Dioulasso, Burkina Faso.
Päron: ”Anjou”, La Conquista, Rio Negro Valley, Argentina.
Äpplen: ”Red Topaz”, Hans Damen, Biddinghuisen, Holland.

Med reservation för ändringar.