Meny

Klara, färdiga, odla!

Inga gröna fingrar, ingen kladdig jord och nästan inget arbete – träd­gården har fått sina egna helfabrikat. Ann-Helen Meyer von Bremen berättar.

Hel- och halvfabrikat, färdigmat, snabbmat, hämtmat och färdiga matkassar – alla bygger de på samma idé – matlagningen ska inte ta tid. ”Mat under 15 minuter” ger över 15 miljoner sökträffar på nätet. Vi ska ”få tid över till annat” och detta ”annat” är underförstått viktigare än matlagningen. Visserligen finns en mottrend i det ökade intresset att laga och bereda mat från grunden, men fortfarande dominerar idealet att mat ska gå snabbt och vara billig. Nu ser vi samma sak inom odlingen.

Det började redan med pallkrageodlandet där pengar i form av jordsäckar och avgränsade sargar byts mot arbete – ogräsrensning och mark­beredning. Pallkragarna kompletteras sedan med färdiga plantor, där det bara är att börja skörda tomaterna, chilin och paprikan. En del trädgårdsfirmor säljer också hårt drivna plantor av grönsaker som antingen mår bäst av att sås direkt på friland, eller är så framstressade att de kommer att ­kapsejsa ute i trädgårdslandet. (Träd­gårdsgurun Lena Israelsson skrev om detta på sin blogg odla.eu.)

”En del trädgårdsfirmor säljer också hårt drivna plantor av grönsaker som antingen mår bäst av att sås direkt på friland, eller är så framstressade att de kommer att kapsejsa ute i trädgårdslandet.”

På senare tid har det också dykt upp olika odlings-kit för inomhus­odling, till och med Ikea har några varianter. Här slipper man också att gegga med jorden, utan kan odla ­sallaten eller det kryddgröna i näringslösning, alg-jello eller något annat substrat. Gemensamt för dem alla är att de utlovar besvikelsefri odling – alla kan lyckas! – och att de är ­snuskigt dyra. Närmare 3 000 kronor, kan man få betala för en liten plastbunke med växt­lampa, näringslösning och fröer som utger sig för att vara en ”köksträdgård”.

Det är det färdiga resultatet som är idealet. För maten är det Den Härliga Måltiden som hägrar. I trädgården är det korgstolen, filten, den goda boken och den blommande lavendeln. Gärna kombineras båda drömmarna till den kanske mest underbara mål­tiden av dem alla: Trädgårdsfesten. Visa mig ditt nyinköpta hundra­tusenkronors växthus och jag vet var du kommer att sitta och dricka ditt rosé i sommar.

Det är mycket sällan som själva arbetet med att laga mat eller odla sin trädgård lyfts fram som något njutningsfullt och eftersträvansvärt. Det är resultatet. Facit.

Det finns ett stort problem med att odla – det är en chanstagning. Det kan komma rådjur, bladlöss, hagelskurar, för mycket eller för lite regn eller så åkte man på semester i två veckor. Odling kräver nämligen tid, engagemang, en hel del arbete och kunskap. Ändå är det alltid en risk för besvikelse. Precis som med mat­lagning.

Men det finns besvikelser som är större än andra, nämligen besvikelsen av smaklöshet. För en prefab-planta är lika upphetsande som ett besök på en burgarkedja. Näringslösningsodlad sallat hemma, smakar nämligen precis lika lite som näringslösningsodlad ­sallat i butiken. Så släpp pallkrage­sargen och våga sätta spaden i jorden på allvar.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Avokado: ”Hass”, James Weru och Antony Igogo, Mount Kenya, Kenya.
Babyspenat: Orto Bellina Bio, Gorlago, Italien.
Dill: Solmarka gård, Vassmolösa.
Färskpotatis: Lars Silwer, Båstad.
Gurka: Rob van Paassen, Oude Leede, Holland.
Morötter: Milana Daniela, Ispica, & Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Rödlök: Nivex, Kairo, Egypten.
Sallat: Solmarka gård, Vassmolösa.
Spetskål: Biolorca, Tercia – Lorca, Spanien.
Tomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Apelsiner: ”Valencia late”, Exalco Bio S.L., Valle de Abdalajís, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Kiwi: ”Hayward”, Parlapiano Demetrio, Cisterna di Latina, Italien.
Mango: ”Kent”, Fruiteq, Bobo-Dioulasso, Burkina Faso.
Melon: ”Galia”, Campo-seven, San Pedro del Pinatar, Spanien.
Äpplen: ”Cripps Pink”, Fruits & Life, Neuquen, Argentina.

Med reservation för ändringar.