Meny

Majrova – sällsynt rotfrukt med anor

I veckans låda hittar du den idag lite sällsynta rotfrukten majrova. Förr i tiden var den desto vanligare, rovan är den äldsta odlade rotfrukten i Sverige. Redan på bronsåldern odlades rovor, främst som foder till djur. Majrovan däremot var finare och användes mer som mat till människor.

Majrovan som ursprungligen kommer från Pakistan eller Afghanistan odlades från början för sina oljerika frön. Merparten av Europas oljelampor under 1200-talet eldades med olja från majrovan. På 1600- och 1700-talet slog rovan på allvar igenom som gröda och under 1800-talet fanns den i många skiftande färger. När användandet gick ner på 1900-talet minskade mångfalden.

Rovan är god att koka, då försvinner också en del av beskan, kompa sedan gärna med lite grädde eller smör. Sätt smak med lök, vitlök och färska örter. Mindre rovor har en mildare smak med mindre beska, de passar att riva och blanda i en råkostsallad, eller skiva lövtunt och vända med till exempel olja, citron och persilja.

I Ekolådans recept finns många goda rätter med majrova. Laga till exempel kocken Ingela Perssons majrova med skärbönor och pepparrot. Eller gör en annan variant där majrovan marineras i honung och dill.