Meny

Trygve Wålstedt

Odlar tillsammans med sin son Per sallad, broccoli, tomater och rotfrukter med mera på Wålstedts Lantbruk i Hagen, strax intill Dala-Floda. Har gårdsbutik. Läs mer på walstedtsgard.se.

1. Hur kommer det sig att du blev ekologisk odlare?

– Jag är född på gården, min pappa och farfar har brukat jorden före mig. Men det var jag och min fru Margareta som efter lantbruksskolan bestämde oss för att lägga om odlingen till ekologisk. Det var 1982 och vi var bland de första som anslöt oss till Krav, när organisationen startade i mitten av åttiotalet. Vi har fem barn och numera jobbar också framför allt vår son Per med odlingen.

ekoladan_book_042. Hur ser din odling ut?

– Gården är stor, totalt har vi 80 hektar mark, varav 50 lämpar sig för den sjuåriga växtföljd som vi jobbar med. Det handlar om att växla mellan att odla tärande grödor med stort näringsbehov (säd, potatis, grönsaker) och närande grödor som bygger upp markens förråd av näring igen (klöverrika vallar). Jobbar man med växtföljd trivs inte ogräs, skadegörare och sjukdomar lika bra. Och inkluderar man potatis eller någon annan gröda som kräver kupning eller radmyllning får man dessutom automatisk ogräsbekämpning.
– Vi bor granne med Västerdalälven så vi har bra bevattningsmöjligheter. Vi har ett typiskt inlandsklimat här. Det kan bli både väldigt varmt och väldigt kallt. Det är inte ovanligt med nattfrost i maj, så vi täcker allt vi sätter tidigt med duk. Kål och potatis, till exempel.

3. Vad är bäst respektive sämst med att vara odlare?

– När en konstnär målar en tavla ligger det en tillfredsställelse i arbetet i sig. Så är det för mig också. En välskött odling är som ett konstverk. Men det gäller att orka vara flexibel när man har ett jobb där det finns så mycket som kan rubba planeringen. När allt växer som det ska är det väldigt kul, men i perioder då skadegörare eller frost tar över kan det kännas hemskt tungt. Inte minst för att man måste tänka på ekonomin hela tiden.

4. Vad äter du helst själv från de egna odlingarna?

– Morötter och gurka. På vintrarna gör vi en sallad på morötter, vitkål, bönor och dressing. Det är alltid den som tar slut först på min tallrik. Gurkan är god som den är. Det är den grönsak där det är störst skillnad i smaken på en ekologiskt odlad och en konventionellt odlad.

Läs mer om Trygve och Per i veckobrev 27, 2016, veckobrev 51, 2016.