Rapport från åkern
Vissa av Ekolådans odlare tycker att säsongen börjat bra, medan andra är lite mindre nöjda. Och allt beror förstås på vädret.
En efter en dyker de upp, de så hett efterlängtade grönsakerna från våra svenska åkrar. Vitlöksknippen, dill, färskpotatis, sallad, salladslök och mangold är några tidiga exempel. Nu tar odlarnas arbete fart och mattas egentligen inte av förrän allt är skördat och klart i höst. För att det hela ska fungera krävs god planering, hårt arbete och bra kommunikation mellan alla inblandade. Och så optimalt väder förstås.
I Dala-Floda där Trygve och Per Wålstedt bedriver sin odling har vädret hittills varit ovanligt gynnsamt. Där har man redan hunnit skörda och sälja majrovor och pak choy till butiker och restauranger på hemmaplan. Och färskpotatisen slår rekord.
”Hela atmosfären är annorlunda när det regnar och växterna, jorden och djuren haft god tid att förbereda sig på att vattnet ska komma.”
”Aldrig förr har potatisen varit skördeklar så här tidigt”, berättar Per. ”Tack vare lagom temperatur och regn i rätt tid har det vi hittills planterat fått en bra och jämn tillväxt. Och när regnet inte varit tillräckligt har vi vattnat. Vatten är ingen bristvara hos oss, vi har ju älven alldeles intill odlingen.”
Veckorna strax efter midsommar beräknar Trygve och Per att det ska finnas tillräckliga mängder av mangold, pak choy, kålrabbi och årets nykomling majrova, att skicka till Ekolådans kunder.
Mer problematiskt har vädret varit för Inge Schwagermann och Marcel van Sitteren på deras gård Marcello’s farm en bit utanför Kristianstad i Skåne. Här har torkan slagit hårt.
”Precis där vi bor är det extremt”, berättar Inge. ”Vi har haft många veckor utan något vatten alls. I förrgår kom tack och lov en skur som gjorde att det största hotet är borta, i alla fall för stunden.”
Tack vare Kristianstadsslättens goda grundvattentillgångar finns också här möjlighet att bevattna.
”Visst kan vi göra det men det är något helt annat med regn”, menar Inge. ”Temperaturen, ja hela atmosfären är annorlunda när det regnar och växterna, jorden och djuren har haft god tid att förbereda sig på att vattnet ska komma.”
En fördel med torkan är att det växer mindre ogräs. Tack vare värmen skördas också helt fantastisk sallad och andra bladgrönsaker för fullt på gårdens odlingar som även de kommer Ekolådans kunder till gagn.
Hos Botulf Bernhard och Ruth Doppstadt på Solmarka gård strax söder om Kalmar i Småland är det också väldigt torrt. Men till skillnad från jordarna utanför Kristianstad håller deras lerjordar med sandinslag fukten betydligt bättre. Jordtypen går dessutom att använda till de flesta grödor vilket Botulf och Ruth har tagit fasta på – och gjort mångfald till ett av sina ledord.
”Vi gör inga stora förändringar i år utan odlar som vanligt ett femtiotal olika grönsaker på fältet, tomater, gurka, aubergine och paprika i växthuset, brödsäd samt foder åt våra djur.”
Jag, som till skillnad från odlarna tar semester här och nu, får helt enkelt ändra min bild av det optimala sommarvädret. Jag önskar er därför en riktigt skön sommar med lagom stora doser av både sol och regn.
Våra odlare denna vecka
Sallad ”Crisp”, Mangold, Knippad rödlök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Kvisttomater, Aubergine: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland.
Zucchini: Finca la Meseta, Almería, Spanien.
Persilja: Solmarka Gård, Vassmolösa.
Morötter: Ditta Mercanti S.R.L., Ispica, Italien.
Skärbönor: Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.
Röd paprika: Antonio Lorenzo Acosta, Motríl, Spanien.
Gurka: Nicolas och Andres Maldonado, Albuñol, Spanien.
Kålrabbi: Biomas, Taule, Frankrike.
Rödbetor: Spanien.
Blekselleri: Viva Fresh S.L., San Javier, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Persikor: Harmonía Eco, Guareña, Spanien.
Päron: ”Packham”, La Deliciosa, Rio Negro Valley, Argentina.
Kiwi: ”Hayward”, Adres Vergara, Bio-bio region, Chile.
Apelsiner: ”Valencia late”, Blue Crane Exports, Kirkwood, Sydafrika.
Melon: ”Galia”, Ecosur, Almería, Spanien.
Med reservation för ändringar.