Meny

Blinier med smörstekt svamp & smetana

4-8 PORTIONER

1 1/2 dl bovetemjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl mjölk
1 dl gräddfil
2 ägg
25 g jäst
smält smör till stekning
Stekt svamp:
1 ask svamp
25 g smör
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 dl tunt skivad purjolök
hackad persilja, smetana

Sätt ugnen på 150°C.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Värm mjölken till ca 37°C, vispa i gräddfil och äggulor. Smula i jästen. Vispa i mjölet och rör till en jämn smet. Låt jäsa i ca 30 minuter under plastfolie eller handduk.

Vispa vitan och vänd ner i smeten. Stek gyllenbruna plättar och lägg på en bakpappersklädd plåt.

Dela svampen och stek i smör i en het stekpanna. Riv i vitlök, salta och peppra. Strö i purjo, låt steka med en minut.

Värm blinis i ugnen. Toppa dem med svamp, persilja och en klick smetana. Även gott med en grönsallad till eller riv över lagrad ost.

Det går fint att förbereda smeten utan äggvita dagen före. Förvara i kylen, vispa vitan och vänd ner i smeten vid stekning.

Recept: Ingela Persson

Tips svamp