Meny
Champinon

Blinier med smörstekt svamp & smetana

4 portioner

11/2 dl bovetemjöl
11/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl mjölk
1 dl gräddfil
2 ägg
25 g jäst
smält smör till stekning

Stekt svamp:
1 ask svamp
25 g smör
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 dl tunt skivad lök
hackad persilja
smetana

Sätt ugnen på 150 ˚c. Blanda mjöl och salt i en bunke. Värm mjölken till ca 37˚. Rör ner gräddfil och äggulor.

Smula i jästen, vispa i mjölet och rör till en jämn smet. Låt jäsa i ca 30 minuter under kökshandduk. Vispa vitan till ett fast skum. Vänd ner i smeten

Stek gyllenbruna plättar i smör i panna eller plättlagg. Smeten reser sig lite, så gör ett prov för rätt mängd. Lägg plättarna på en plåt med bakplåts–
papper. 

Dela svampen och stek i smör i het stekpanna. Riv i vitlök, smaksätt med salt och peppar. Värm blinierna ett par minuter i ugn. 

Servera med svamp och smetana toppat med persilja.

Recept: Ingela Persson

Tips blinier, champinjoner & smetana