Meny
1124_ekoladan

Ekolådan, så funkar det. Del 3.

Vilka är de som arbetar på Ekolådan i Järna? Hur ser deras arbetsdagar ut? Bane Jovanovic och Thomas Holm berättar för Anette Dieng om sina jobb som trafikledare respektive chaufför.

När Ekolådor och tilläggsvaror står färdigpackade återstår en sista länk i kedjan – distributionen ut till kund. På plats i Järna för att se till att det rullar på som det ska, både för Eko­lådans chaufförer och externa speditörer, är Ekolådans trafikledare Bane Jovanovic. I 18 år har han jobbat på Ekolådan, först som packare, numera som trafikledare.

”Jag bokar frakt till fjärrleveranser och planerar körningarna åt våra fem anställda chaufförer, till vilket område de ska åka och hur många kunder de ska besöka under arbetsdagen”, berättar Bane. ”Stoppen ska både vara rättvist fördelade mellan chaufförerna och lagom många så att de hinner runt innan leveranstidens slut. De chaufförer som har stora områden att täcka får färre stopp och där det är tätare mellan kunderna kan jag lägga på fler.”

Ända sedan Ekolådans start 2003 har stort fokus legat på att effektivisera leveranserna så att bilarna inte åker runt i onödan.

”Vi har ett ruttprogram som ger för­slag på en bra körordning. När jag inte är ense med programmet korrigerar jag den manuellt. Sedan är det chauffören som i slutändan väljer i ­vilken ordning leveranserna ska ske. De har alla jobbat länge och känner områdena väl.”

En chaufför som i stort sett varit med från början är Thomas Holm. För honom börjar arbetsdagen vid sju­tiden med urlastning av retur­lådorna han plockat med sig under gårdagens tur.

”Innan jag lastar in nya kontrollerar jag noga att antalet lådor av varje sort på pallen i kylen stämmer överens med siffrorna på min leveranslista. Det är inte kul att upptäcka att det saknas en låda när jag väl är ute och levererar. Jag passar också på att träffa mina kollegor. Resten av dagen har jag sällan kontakt med någon. Vi chaufförer är nog ett gäng enstöringar allihop.”

Ensamma är de däremot inte på E4:an in till Stockholm på morgnarna. Sträckan mellan Järna och stan är hårt trafikerad och vid olyckor kan det stå helt stilla.

”Förr försökte jag med alla möjliga genvägar, men det blev oftast senvägar. Så numera sitter jag snällt i kön. Blir jag riktigt sen kontaktas kunderna antingen av mig eller av kundtjänst.”

Många har återkommande leve­ranser vecka efter vecka och några är hemma när Thomas ringer på.

”Det är jäkligt kul och trevligt de gånger jag träffar kunder och har tid att stanna och prata lite. Det blir nästan lite tomt de gånger de inte öppnar.”

Jobbet är fysiskt vilket satt sina spår.

”Jag har jobbat med det här i nästan 20 år och trapporna i innerstan frestar på knäna. Jag har bytt ena knäleden och nu håller den andra på att paja. Kroppen pallar inte på samma sätt längre. På morgnarna är det tufft, men när man väl kommit igång går det bättre. Hur som helst tycker jag att jobbet är trivsamt. Jag har aldrig varit så länge på en arbetsplats förut. Det är friheten jag gillar, och ensamheten.”

Även Bane tycker om sitt jobb.

”Jag gillar att planera körningarna och att lösa problem när de uppstår.”

Anette Dieng
Anette Dieng var med och startade Ekolådan 2003. Hon har en stark vilja att förmedla kunskap om hur mat och råvaror kan produceras på ett för alla hållbart sätt. Något hon bland annat också gjort som redaktör på tidningen Äkta mat. Idag är hon frilansskribent.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Bataviasallat: ”Batavia”, Hugo Malerte, Frankrike.
Gul jättelök: Källsprångs gård, Åsbro.
Broccoli: Agr Jessyflor S.R.L. Stornara, Italien.
Grönkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Rättika: Källsprångs gård, Åsbro.
Röd paprika: Spanien.
Jordärtskockor: Stallsbergs gård, Motala.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Polkabetor: Hulte Eko, Hemse.
Zucchini: Bio y saludable S.L., Spanien.
Sötpotatis: Susanna & Victor Policarpo, Lissabon, Portugal.
Citroner: Citrus Disot Proexport S.L., Peñaflor, Spanien.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Delikatesspotatis: Källsprångs gård, Åsbro.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Kaki: Biobren S.L., Sevilla, Spanien.
Gul kiwi: ”Sorelli”, O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Äpplen: ”Cox Orange”, Stora Juleboda.
Apelsiner: ”Navelina”, Rafa Diaz i Penaflor Spanien.
Päron: ”Conference”, Stoker, Biddinghuizen, Holland.
Med reservation för ändringar.