Meny
0823_skog

Toppnotering i det gröna

Det finns träd som trots att de skulle kunna ge flera ­kubikmeter virke ratas av skogsindustrin. Men ­Ann-Helen Meyer von Bremen vet att de bjuder på en helt annan sorts rikedom.

För några år sedan hade jag möjligheten att få stå vid foten av General Sherman, världens största träd. Dim­man gjorde att jag inte ens såg toppen på kronan, vilket ytterligare förstärkte det överväldigande intrycket. Det kan hända att vi lever i antropocen, en tid där människan kommer att sätta ­geologiska avtryck, men i skuggan av de gigantiska mammutträden i Sequoia nationalpark i Kalifornien, förändras perspektiven radikalt. Där får man känna på hur det är att vara en liten fluglort. 

General Sherman föddes innan Jesus och har på sina dryga 2 000 år nått en höjd på 83 meter, vilket inte gör honom till världens högsta träd, men väl världens största. Det finns lika mycket virke i Generalen som det finns i fem hektar svensk skog. De stora träden innehåller inte bara en massa ved utan är också värdar för ett myllrande liv. Ett enda träd kan ses som ett eget litet ekosystem. Mängder av organismer föds, lever, äter, fortplantar sig och dör utan att lämna platsen, medan andra flyger, kryper, krälar eller skuttar in och ut. I en skog kan de gamla träden vara nyckel­individer på samma sätt som arter kan vara nyckelarter i ekosystem. Den amerikanske biologen Edward O Wilson kallade dem för mikrovildmarker. 

Vi har inget mammutträd på vår gård Sunnansjö i Uppland, men vi har några hyfsat stora ekar och så har vi Mutti, mammagranen som är knappt 30 meter hög och har en diameter på 70 cm. Det är långt ifrån Generalens imponerande mått, men eftersom det är ont om stora träd i de svenska ­skogarna (de flesta större träd finns i parker) så finns det anledning att nämna henne.

Granen får ofta symbolisera det ensidiga plantageskogsbruket, men den är också en nyckelart i våra skogar – en präktig gran kan spela samma roll för mångfalden som en stor ek. Granen är en viktig värd för omkring 1 100 arter, varav fler än 500 sorters svampar, 85 varianter av lav och 300 olika sorters skalbaggar. Och ju äldre en gran är, desto större är chansen att den härbärgerar sällsynta arter. I den mindre skalan kan därför avverk­ningen av ett enda träd vara precis lika dramatisk som ett stort kalhygge och störa den biologiska mångfalden på motsvarande sätt.

Trots att Mutti är ett rejält stort träd är hon samtidigt helt ointressant för skogsindustrin. Mutti är nämligen för stor. Sågverken har trimmats för standardiserade storlekar vilket innebär att träd som är över en halvmeter i diameter ofta kasseras. Skördarna, de stora skördemaskinerna i skogen, kan inte kapa så grova träd, de måste ­huggas manuellt, vilket försämrar ekonomin. Trots att Mutti innehåller hela tre kubikmeter trä, betydligt mer än de flesta andra träd som avverkas, är hon alltså en minuspost för den som vill sälja virke – men ett stort plus för den biologiska mångfalden, det är hon. 

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Marcus Söderlind, Habo.
Sallat: ”Röd batavia”, Marcello’s farm, Kristianstad.
Gul lök: Vege Land Export, Egypten.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Fänkål: Marcello’s farm, Kristianstad.
Mangold: Marcello’s farm, Kristianstad.
Vitkål: Marcello’s farm, Kristianstad.
Avokado: ”Hass”, Jalhuca Peru S.A.C., Lima, Peru.
Salladslök: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda & Marcus Söderlind, Habo.
Zucchini: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Röd paprika: Earl La Bruyere, Brabentane, Frankrike & Viva fresh S.L., San Javier, Spanien.
Vitlök: Irjimpa S.L., Cuenca, Spanien.
Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Plommon: ”Susine Blue”, Maerofrutta, Lagnasco, Italien.
Päron: ”Carmen”, Maerofrutta, Lagnasco, Italien.
Nektariner: Maerofrutta, Lagnasco, Italien.
Äpplen: ”Marnica” & ”Red Jonaprince”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.