Meny

Marcel van Sitteren

Odlar bland annat sallad, purjolök, broccoli, lök, morot och kålrot tillsammans med Inge Schwagermann på Marcello’s farm utanför Kristianstad. Läs mer på marcellosfarm.se.

1. Hur kommer det sig att du blev ekologisk bonde?

– Mina föräldrar drev Hollands allra första affär för biodynamiska grönsaker, detta var på 70-talet. Jag är uppväxt i en brödback i affären! Jag följde alltid med min far och hämtade grönsaker hos odlarna. Jag lärde mig mycket av dessa besök och förstår nu också vad konsumenterna gärna vill ha när de handlar grönsaker. När jag växte upp ville jag själv arbeta med biodynamiska grönsaker, gärna utomhus för att det ger mer frihet. Därför valde jag att bli bonde. Min morbror flyttade till Norge och startade en biodynamisk gård där. Vi är en internationell familj! I Holland är gårdar väldigt dyra att köpa så när vi hörde att efterfrågan på ekologiska odlare var stor i Sverige började vi att undersöka vilka möjligheter det fanns för oss här. 2010 köpte vi vår nuvarande gård, Ugerupsdal, cirka en mil söder om Kristianstad.

2. Hur ser er odling ut?

– Vår gård består av betesmark, åkermark, grönsaksodling och köksträdgård. På åkrarna odlar vi företrädesvis gräs, luzern, vete och korn i växtföljd. Detta används till korna. Stordriften består mest av purjolök, svartrot, broccoli, lök, morot, kålrot och potatis. I vår 1,4 hektar stora köksträdgård odlar vi olika ”delikatess-grönsaker”. Vi testar speciella sorter såsom butternutpumpa, svartkål, örter mm och provar ut nya sorter och odlingsmetoder som vi sedan kan överföra till stordriften.
– Vi har 30 kor som är viktiga för oss i samband med att driva gården biodynamiskt. Min hobby är att handmjölka en ko varje vinter och testa lite med att göra ost och yoghurt på mjölken.

3. Vad är det bästa och sämsta med att vara bonde?

– Att sätta lök tycker jag är ett av de finaste arbetena. Ljudet av löken som faller i raka rader ur maskinen är obetalbar. Det handlar alltid om en balans mellan jobb som är kul och mindre kul. Det svåraste tycker jag är att många människor inte ser sakernas väsen och därför inte förstår varför vi gör vissa saker och låter bli att göra andra. Ingenting görs av en slump på gården. Men många ser bara till ytan tyvärr.

4. Vad äter du helst från egen odling?

– Brytbönor!

Läs mer om Marcel och Inge i veckobrev 48, 2015veckobrev 27, 2016veckobrev 51, 2016.