
Fäbodar för framtiden
Ett tips på utflyktsmål i sommartid är att besöka en levande fäbod. För nostalgin och historieberättandets skull kan man tänka, men Ann-Helen Meyer von Bremen ser verksamheten som en förebild för framtiden.
Länge har fäboden mest setts som ett besöksmål, utgjort en nostalgisk bild av Sverige från förr som främst kan upplevas i Dalarna eller på Skansen. Men nu har den blivit het igen. Folk som aldrig ägt en ko går på kulningskurser samtidigt som den nordiska fäbodrörelsen kämpar för att fäbodbruket ska hamna på Unescos lista över immateriella kulturarv i världen. För fäboden är ett resurssmart och enkelt sätt att öka matproduktionen på inför framtiden. Torkan 2018 visade också att så kallat utmarksbete ger större marginal vid påfrestande väderlek.
Idén med fäboden (och även andra typer av betesdrift) är att man under sommaren flyttar djuren från gården och låter dem beta i skogen, på fjället, ängar, myrar, längs dikesrenar och så vidare. Då kan gårdens åkrar användas till att odla vinterfoder och andra grödor på och därmed går det också att föda fler djur än vad gårdens egna marker klarar. På så vis bygger man in en marginal ifall skörden skulle slå fel eller djur bli sjuka och dö. Detta är något som kan bli allt mer intressant i takt med stigande energipriser, ostadigare väder och störningar i den globala livsmedelshandeln.
”Ibland framhålls det som att fäboden kom till på grund av fattigdom, men sanningen är nog snarare tvärtom – det var för att säkerställa ett visst välstånd”, skriver Håkan Tunón och Bolette Bele i boken Fäboden – naturen, kulturen och kulturlandskapet.
Just torkan 2018 gav en insikt om vikten av marginaler för jordbruket. Beteshagar och andra marker som tidigare hade setts som ineffektiva och improduktiva, började brukas igen. Fäbodbrukare och andra bönder som hade använt sig av utmarker, drabbades mindre av foderbristen därför att de både hade större och mer varierad areal.
En ofta citerad beräkning av energibalansen vid en fäbod visar att fäboden ger ett större utbyte i form av livsmedel och stallgödsel än den energi som krävs för att åstadkomma detta. Sex mjölkkor producerar under 100 dagar 2 miljoner kalorier (kcal) i form av mjölk, smör, messmör, kött och gödsel. Samtidigt förbrukar 100 dagsverken av kvinnor och 50 dagsverken av män (slåtter, vedhuggning, transporter och underhåll) sammanlagt 500 000 kalorier. Det innebär alltså att man får ut fyra gånger mer energi än vad som stoppas in. Beräkningen är gjord på gamla tiders fäbod (det vill säga innan man hade tillgång till el eller fossila bränslen) och bygger på att korna gav knappt åtta liter mjölk per dag. I den moderna mjölkproduktionen mjölkar en ko väldigt mycket mera, mellan 30 och 50 liter per dag. Det går idag också åt väldigt lite arbetstid per liter mjölk, men det krävs samtidigt betydligt mer extern energi i form av diesel, konstgödsel, transporter, maskiner och kylning än energiinnehållet i mjölken.
I dag finns det 200–250 fäbodar kvar i Sverige, de flesta i Dalarna. Flera av dem tar emot besökare så åk gärna ut, tänk bara på att det är en arbetsplats du kommer till.
Mer info hittar du på fabod.nu.
Våra odlare denna vecka:
Avokado: Athony Nhugi, Ruiru, Kenya.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Brytbönor: Pedro Medina, Algarrobo, Spanien.
Citron: Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Gul lök: Tångagård, Falkenberg.
Gurka: Nijar Breen Bio S. L., Campohermoso, Spanien och Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Kronärtskockor: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Kvisttomater: Aurera Rodríguez Pintor, Campohermoso, Spanien.
Mangold: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Morötter: Widegrens Gård, Romakloster.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Potatis: ”Melody”, Widegrens Gård, Romakloster.
Sallat: ”Roman”, Marcello’s Farm, Kristianstad.
Tomater: Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Zucchini: Nijar Breen Bio S. L., Campohermoso, Spanien.
Apelsiner: ”Valencia late”, Exalco Bio S. L., Pizarra, Spanien.
Aprikoser: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Blåbär: ”Suzy Blue”, Mirtilos Biológicos, Espinho, Portugal.
Kiwi: “Hayward”, Biofruit, Saluzzo, Italien.
Äpplen: ”Jonagored”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Med reservation för ändringar.