Meny

För hållbarhet i övermorgon

Vid magasinet Caminos konferens ”Håller vi?” listades nio hållbarhetstrender som inkluderade allt från Trump-effekt till biomimik och inre ­hållbarhet. Susanne Helgeson var där.

Källsortering, mindre konsumtion och mer ekologiska produkter i all ära. Men för att hålla ihop både ­planet och mänsklighet måste vi snabbt komma längre. Om detta blev jag upplyst när hållbarhetsmagasinet Camino nyligen organiserade en av årets hittills mest angelägna heldagskonferenser. Temat var ”Håller vi?” och det digra programmet belyste allt från de största hållbarhetsut­maningarna till de hetaste och mest hoppfulla lösningarna för framtiden. Bland annat fick den månghövdade publiken från näringsliv, akademi, offentlig sektor, ideella organisationer och folkrörelser ta del av Caminos ”Nio hållbarhetstrender som får oss och planeten att hålla ihop”. Dessa inleddes med den så kallade Trump-effekten – det något ­över­raskande påståendet att valet av Donald Trump som USA:s president ger många posi­tiva effekter. Som till exempel ett ökat politiskt engagemang som i globala protestmarscher, och att Facebook tog tag i problemet med ”fake news”. I den andra trenden visar marknaden vägen när storföretag som Google, Nike, Ikea och H&M investerar stort i hållbara alternativ, till exempel för­nyelsebar energi, cirku­lära affärs­modeller och i att divestera – att överge oetiska investeringar.

”Hållbar trend nummer tre handlade om ”zero waste” – att leva utan att producera avfall.”

Hållbar trend nummer tre hand­lade om ”zero waste” – att leva utan att producera avfall och här tipsades om bloggen Trash is for Tossers för den som vill lära mer. I nummer fyra talades om den nya enkelheten, om hur vi skapar balans mellan en värld av ­överflöd och vårt inre behov av ­stressfritt lugn. Den femte trenden tog också upp vår inre hållbarhet – något vi ofta tenderar att glömma bort. Hur tar vi bättre hand om oss själva för att både nå balans och ­undvika utbrändhet?

De ytterligare fyra trenderna som Caminos redaktion tycker sig skönja handlar om proteinskiftet där konsumtionen av fläsk- och nötkött är på väg ner och allt fler vegetariska ­produkter kommer ut på mark­naden. Och insekter som nya protein­alternativ. Solrevolutionen kallas ­trenden efter att 2016 var ett rekord- ­­år med en halv miljon solpaneler installerade runt om i världen – varje dag!

Och till sist – som hållbara trender nummer åtta och nio förutspås dels privatbilismens död tack vare nya, mer effektiva och hållbara alternativ. Dels att biomimik – att härma naturen – är på rejäl frammarch vilket bland annat innebär att vi kan lära av naturens sätt att ta hand om sitt eget avfall.

Vilka insikter dessa väl under­byggda trendspaningar gav! Både ­ifråga om ny kunskap och om lust att fördjupa sig i några av punkterna. Under konferensen passade dessutom Camino på att fira sitt tioårsjubileum med en så kallad lunch beat, en stunds välgörande dans till bra musik under lunchpausen. Ett ypperligt sätt att ha kul, minska stress och bygga sin egen hållbarhet.

Foto: Malin Aghed

Fram till och med den 31 maj 2018 går det bra att se några av föredragen som hölls under Caminos konferens “Håller vi” på UR Play.

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Broccoli: Agricola Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Chili: Bio Campo, San Pedro del Piñatar, Spanien.
Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Kastanjechampinjoner: Noud Spetgens, Liessel, Holland.
Morötter: Milana Daniela, Ispica, Italien.
Pak choy: Bijonderland, Nijeveen, Holland.
Paprika: Degusta Nature, Murcia, Spanien.
Purjolök: Marcellos Farm, Kristianstad.
Tomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Sallat: ”Huvud”, Skillebyholm, Järna & ”Batavia”, Bijonderland, Nijeveen, Holland.
Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Apelsiner: ”Lanelate”, Exalco Bio S.L., Valle de Abdalajís, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Grapefrukt: ”Star Ruby”, André och Madaléne Spangenberg, Groenheuwel, Sydafrika.
Kiwi: ”Hayward”, Parlapiano Demetrio, Cisterna di Latina, Italien.
Nektariner: Haciendas Bio, Badajoz, Spanien.
Äpplen: ”Red Topaz”, J Stoop, Biddinghuizen, Holland.

Med reservation för ändringar.