Meny
0424_humla

Fritt fram för växtskötarna

Nu tar grönskan fart, och på vissa håll mer än på länge. Får bara pollinatörerna lite hjälp på traven kan både små och stora gräsplättar få nytt liv, rapporterar Mattias Lund­­blad från USA.

Mer än hälften av världens människor bor idag i städer, och andelen väntas öka. När städerna brer ut sig fragmenteras pollinerande insekters livsmiljöer av bostadsområden, vägar och industri. Biologisk mångfald har stått lågt på prioriteringslistan när miljön på kort tid gått från stora vildmarksområden till ett lapptäcke av markstycken med olika specialiserade roller. Habitats­förlust pekas ut som en av drivkrafterna bakom att världens insektsbestånd minskat kraftigt, med stora konsekvenser för ekosystemen i stort.

Konstnären Sarah Bergmann i Seattle på USA:s västkust ville göra något åt det. Hennes lösning blev att skapa korridorer i stadsmiljön som ger pollinerarna en obruten väg att förflytta sig mellan naturområden. 2007 inleddes det första projektet, som ­förbinder Seattles universitetsområde med ett skogsparti ett par kilometer bort. I samarbete med invånarna längs vägen planterades växter i privata trädgårdar och i de smala gräsremsor som går längs trottoarerna. Arbets­sättet fick namnet Pollinator Pathway och med tiden växte det till en folk­rörelse i hela landet. Minska gräs­mattorna, plantera inhemska växtarter och använd inte kemiska bekämpnings­medel, så kan arbetssättet samman­­fattas.

”Det måste inte vara helt obrutna sträckor – pollinerarna flyger ju – men det är bra om de inte behöver flyga långt”, säger Maggie Redfern, chef för Connecticut College Arboretum, en organisation som ingår i Pollinator Pathway-nätverket.

Vildvuxna trädgårdar kan möta mot­stånd. Maggie fick själv i början tampas med myndigheter som ville se att hon höll gräsmattan klippt och häckarna trimmade.

”Vår trädgårdskultur är alldeles för inriktad på gräsklippare och lövblåsar. Vi måste inse att trädgårdar inte be­­hö­ver vara välfriserade och kortklippta. Dels använder vi mindre fossila bränslen då, och dels ger det friskare växter.”

Hon vann kampen och många har kommit att inspireras av hennes trädgård. Inte minst barn på besök, som ofta fascineras av djurlivet, med fjärilar, skalbaggar och salamandrar. Idag ser man många trädgårdar där man låtit växtligheten ta över för en rik biologisk mångfald. En del har skyltar som visar att man deltar i Pollinator Pathway och liknande nätverk. Dessutom upplåter kommunen själv en del mark till projektet.

I samma anda men i större skala har också nedlagda golfbanor runtom i USA köpts av föreningar och stiftelser som förvandlar dem till biologiskt rika naturområden. Ett exempel är Ocean Meadows Golf Course i Kali­fornien, som istället för att omvandlas till ett bostadsområde köptes av ­stiftelsen Trust for Public Lands, och sedan 2013 förvaltas av University of California. Området har fått ett rikt djur- och växtliv, en stark kontrast till golfbanans hårt hållna gräsmattor. Dessutom har det gjort att när­liggande bostadsområden inte längre räknas som särskilt utsatta för översvämningsrisk.

Mattias Lundblad
Mattias Lundblad är frilansskribent och -fotograf med Connecticut, USA som bas. Han arbetar med ämnen som miljö, samhällsrörelser och kultur.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Körsbärstomater: Eurocastel, Granada, Spanien.
Sallat: ”Ekblad”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Pak choy: Bio van Dijk BV., Schalkwijk, Holland.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Morötter: Widegrens gård, Roma.
Krasse: Cresco BV, Honselersdijk, Holland.
Rabarber: Bio Brothers B.V., America, Holland.
Avokado: ”Hass”, Avoglobe E.I.R.L., Lima, Peru.
Rödbetor, avlånga: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Potatis: ”Queen Anne”, Tångagård, Falkenberg.
Gurka: G. van Brakel, Sint-Annaland, Holland & Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Fänkål: Passalacqua Nazario Guido, Apricena, Italien.
Zucchini: Bio Litoral, San Isidro de Níjar, Spanien.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Gulbetor: Hulte Eko, Hemse.
Bananer: Appbosa, Saman, Peru.
Apelsiner: ”Valencia”, Naranjas Ché Coop .V., Sagunto, Spanien.
Päron: ”Anjou”, Patagonian Fruits Trade S.A., Rio Negro Valley, Argentina.
Äpplen: ”Marnica”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Mango: ”Amelie”, Sn Ranch Du Koba, Bobo, Burkina Faso.

Med reservation för ändringar.