
Ingen enkel ekvation
En produkts totala miljöpåverkan kan variera, ibland beroende på vem som räknar. Ann-Helen Meyer von Bremen analyserar livscykelanalyserna.
Det lilla gröna märket berättar att grillchipsen släpper ut 0,63 kilo koldioxidekvivalenter, medan påsen med sourcream and onion har ett utsläpp på 0,65 kilo.
Chipsföretaget är långt ifrån ensamt om att börja märka livsmedel med siffror som ska ange hur stor deras klimatpåverkan är, men det finns anledning att ta dem med en rejäl nypa salt. Underlagen som ligger till grund för matematiken är långt ifrån så exakta som de siffror som anges på matförpackningen, butikskvittot eller receptet. De företag som ägnar sig åt den här typen av klimatberäkningar erkänner själva att det finns stora osäkerheter, men de brukar samtidigt hävda att märkningarna trots allt är viktiga, ”för klimatets skull”. En annan förklaring kan vara att det finns pengar att tjäna på klimatmärkningar, både för de företag som utför dem och för företag som använder sig av dem.
Det verktyg som används för att räkna ut klimatsiffrorna kallas för livscykelanalys. Metoden är tänkt att beräkna en produkts miljöpåverkan hela vägen från vaggan till graven. Och den kan verkligen vara ett bra hjälpmedel för att upptäcka var i produktionskedjan den största miljöpåverkan sker. Men metoden har också stora begränsningar, framför allt när man jämför olika produkter.
Under åtminstone 40 år har vetenskapen försökt komma fram till om plast, papper eller tyg är det mest miljövänliga materialet vid tillverkning av påsar, men trots otaliga livscykelanalyser, har man fortfarande inte svaret. För olika studier kommer fram till olika svar. Ännu mer komplicerat blir det när man jämför olika livsmedels påverkan. Det handlar trots allt om en biologisk produktion med mycket stora variationer. Klimat, jordmån, väder och odlingssätt – allt varierar. Potatis och rotfrukter kan ha en klimatpåverkan på allt från 0,1 till hela 5 kilo växthusgaser per kilo rotfrukter. Femtio gångers skillnad alltså! Och det innan man ens börjat syna den klimatpåverkan som sker när grödorna lämnat gården, i samband med transporter, förpackning, kyllagring, vidareförädling och tillagning. Den typen av stora variationer är inte inkluderad i klimatsiffran som trycks på förpackningen.
Ett annat problem är att livscykelanalysen slår ihop koldioxid, metan och lustgas, trots att dessa tre växthusgaser skiljer sig radikalt åt. Metan, som kommer från idisslarna, bryts ner i atmosfären efter bara 10–12 år, medan koldioxiden lever kvar i upp till tusen år. Det innebär att om bara inte kor, får och getter blir fler till antalet än de är nu, så ökar heller inte uppvärmningen på grund av metanutsläpp. Uppvärmning som orsakas av koldioxidutsläpp däremot pågår som sagt under mycket lång tid. För att ytterligare komplicera det hela bygger också siffrorna för metan och lustgas på schabloner – och ibland rena gissningar.
Som dagens klimatmärkning av livsmedel ser ut, är den inget hjälpmedel i kampen mot en mer hållbar utveckling. Snarare tvärtom.
Våra odlare denna vecka
Körsbärstomater: Sergio Lozano Jiménez, Algarrobo, Spanien.
Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Fänkål: Salamita Soc. Coop., Barcellona, Italien.
Sötpotatis: Lope Villodres Reina, Antequera, Spanien.
Jordärtskockor: Stallsberg Lantbruk och Trädgård, Motala.
Grönkål: Marcello’s Farm, Ugerupsdal.
Röd paprika: Juan Jose Cruz Cortes, Campohermoso, Spanien.
Gurka: Juan Jose Cruz Cortes, Campohermoso, Spanien.
Citron: Nature Present S.L., Alora, Spanien.
Avokado: ”Hass”, José Martínez Cortes, Algarrobo, Spanien.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Brysselkål: Marcello’s Farm, Ugerupsdal.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Polkabetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Stjälkselleri: Marcello’s Farm, Ugerupsdal.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Äpplen: ”Ingrid Marie”, Stora Juleboda Gård, Degeberga.
Kiwi: “Tsechelidis”, Bionet West Hellas, Gastouni, Grekland.
Apelsiner: “Navel”, Frutas Oscar Morell, Cheste, Spanien.
Klementiner: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Grapefrukt: ”Ruby”, Premium Organics S.L., Barakaldo, Spanien.
Med reservation för ändringar.