
Honungsglaserad brysselkål med citron
4 portioner
300 g brysselkål
2 msk smör, gärna växtbaserat
zest från 1 citron och saften från
½ citron
1 msk honung
1 nypa flingsalt
Skär bort de 2 eller 3 yttersta bladen på brysselkålen och dela på mitten. Stek brysselkålen i smör tills den fått färg. Pressa över citronsaft, strö över citronzest, ringla över honung och salt. Blanda i någon minut.
Lägg upp brysselkålen i en skål och servera varm som tillbehör till exempelvis en fin bit fisk. Också ett enkelt och gott tillbehör till julbordet.
Niina Snijder
122 recept med Brysselkål, Citron & honung
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Citrondipp
- Saffransstuvad kål
- Potatissallad med gurka och dill
- Betor med yoghurt, nötter & honung
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Ugnsrostad brysselkål med halsselnötter
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Ugnsrostad brysselkål med chiliyoghurt
- Picklad pumpa med citron & svartpeppar
- Honungsglaserade morötter med chili
- Rostad palsternacka med dipp
- Citroninlagd polkabeta
- Rödkålssallad med äpple
- Löksmör med curry
- Mangold med böncrème
- Snabbpicklad lök
- Ugnsstekt sötpotatis med vitkål
- Rotsellerischnitzel
- Rödbetssallad med apelsin
- Avokadosmör
- Ljummen kålrabbi med kapris
- Råriven rödkål med äpple & grönmögelost
- Rödbetshummus
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Tomatsalsa
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Palsternacka med vårens gremolata
- Broccoli med krossad potatis & soja
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Krasse- och citrondipp
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Zucchini med citron och fetaost
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Svartrot med persilja och citron
- Spetskål i citronette
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Smörslungad brysselkål med päron och hasselnötter
- Smörkokt rotselleri med äpple och brysselkål
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Romanesco med kapris- och citrondipp
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli och citron
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Kålrotsragu med brysselkål och senap
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Kimchi på tre sorters kål
- Grönkålsrisotto med citron
- Fänkålssallad med dinkel, citron och basilika
- Fänkålschutney med citron
- Citrusglaserade rotfrukter
- Citronrostade palsternackor
- Citronpesto
- Citronmarinerad zucchini
- Citronkokta morötter
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Brysselkål med soja och sesam
- Färsk vitkål med citronette
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Primörer med basilikasås
- Brysselkål med lök och mandel
Sött
Lite annat
- Mangosmoothie
- Rabarberdressing
- Oreganosmör
- Tahinidressing
- Solrosdipp med citron
- Sourcream på cashew
- Olivhollandaise
- Oliv- och citronsmör
- Marinad till lamm
- Marinad till kyckling
- Marinad till fisk
- Kryddsmör med kryddkrasse, citron och kapris
- Gremolata
- Dippsås med oliv och citron
- Citrushollandaise
- Citrusdressing
- Citronörtsmör
- Citron-aioli
- Citroncrème fraiche
- Aioli-dipp
- Varm dressing med kapris och sardeller
- Mandelvinägrett med citron och persilja

Citron
Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller...