Meny
0623_vallmo

Kompromisser i säsong

­Nu står kampen i odlingsrader och grönsaksland, den mot ogräs och för de grödor vi vill ska breda ut sig och ta plats. Men det finns skäl att kompromissa, menar Ann-Helen Meyer von Bremen.

Tiden runt midsommar, det är då naturen är som allra frodigast. Även ett sådant här år, då torkan förvandlar gräsmattan till gult fnöske, så vibrerar nästan luften av växtkraft, i alla fall på vår lilla gård i Uppland. Det är också den här tiden på året som ogräset växer som allra bäst, och som grönsaksodlare finns det stunder då jag längtar till november. Som speedade sorkar går vi fram med hackorna över jordarna och hinner bara någon gång ibland lyfta blicken och njuta av allt det vackra. Visst flammar vi och ogräs­harvar med traktorn, men mycket arbete görs för hand, eller snarare med hela kroppen. Så känns det i alla fall på kvällen efter en rejäl arbetsdag.

Varför rensar man då ogräs? Jo helt enkelt för att ogräsen snor näring, ljus och markens fukt från morötterna, löken, sparrisen och de andra grödorna. Du kan själv se vilken påtaglig för­ändring det blir när du har rensat bort ogräset. Redan efter någon dag har grödan skjutit fart. Du märker också ifall du väntat för länge. Då är det nästan omöjligt att rensa utan att skada grödan. Ogräsrensning handlar mycket om tajming.

Ekologiska lantbruk som inte an­­vänder kemikalier för att bekämpa ogräs, har generellt mer ogräs och lägre skörd. Åkrar med mycket blåklint, vallmo, baldersbrå och tistel är något som många lantbrukare ser som ett bevis för att man är en ”dålig bonde”. Senare tids forskning har dock omvärderat ogräsens betydelse. Dels är ogräsen i sig en del av den biologiska mångfalden, dels är de viktiga för många andra arter, som fåglar och pollinatörer. En studie har visat att de tre ogräsen åkertistel, vägtistel och stånds drar mer än ­dubbelt så många pollinatörer, både i antal och arter, än de fjorton vanligaste växterna som brukar användas vid sådd av blommande åkerremsor för att just gynna mångfalden. Anled­ningen är att ­ogräsens nektar och ­pollen uppskattas av många olika ­sorters insekter och deras produktion av nektar är dess­utom hög. Ogräs kan göra liknande nytta som så kallade mellan- och fånggrödor, för att minska näringsläckage, binda kol och minska erosion. Ogräs som tistel och maskros med sina långa rötter, hjälper också till att luckra upp jorden.

Det här innebär givetvis inte att man ska lämna fältet fritt för ogräsen, särskilt inte om man odlar grönsaker. Det handlar snarare om att hitta en hyfsad kompromiss. Själva rensar vi som sagt ogräs i våra grönsaksrader, men maskrosorna i gräsmattan och de tistlar, nässlor, smörblommor och andra ogräs som uppstår i odlingarnas kantzoner för vi inget krig emot. Istället njuter vi av fjärilsrikedomen i nässelsnåren, humlornas surrande i vårens maskrosor och sommarens vitklöverblommor, och steglitsernas skörd av tistelfrön. Biologisk mångfald i praktiken handlar om att ge plats för fler arter än de som vi män­niskor vill gynna. Så enkelt och så svårt är det.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Sallat: ”Batavia” & ”Roman”, Marcello’s farm, Kristianstad.
Gul lök: Vege Land Export, Egypten.
Knippad rödlök: Marcello’s farm, Kristianstad.
Pumpa: ”Hokkaido”, International med growers S.L., Valencia, Spanien.
Mangold: Marcello’s farm, Kristianstad.
Zucchini: Biosol Portocarero, Almería, Spanien.
Morötter: Ecoeduco, Segovia, Spanien.
Kålrabbi: Earl JPM Feron, Valcanville, Frankrike.
Avokado: “Hass”, Fair Trade Enterprises Ltd, Thika, Kenya.
Röd chili: Haciendas Bio, Vicar, Spanien.
Bondbönor: Earl GRT, Baugé en Anjou, Frankrike.
Sötpotatis: Fazenda Da Mata Cultivo Com. Orgânicos Ltda, Nerópolis, Brasilien.
Färskpotatis: Lars Silwer, Båstad.
Vitlök: Nijar Green Bio S.L., Nijar, Spanien.
Persilja: Marcello’s farm, Kristianstad.
Gurka: Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Ruccola: Marcello’s farm, Kristianstad.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Mango: ”Keith”, Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Päron: ”Anjou”, Argesa Argentina Exportadora S.A., Buenos Aires, Argentina.
Äpplen: ”Red Jonaprince”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Grapefrukt: ”Ruby”, Groenhowel Top Fruit, Augrabies, Sydafrika.
Galiamelon: Ecosur, Almería, Spanien.

Med reservation för ändringar.