Meny
0423_tradgard

Konstnärlig påverkan pågår

Tidens dominerande samhällsfrågor har alltid satt avtryck i kulturen. Susanne Helgeson berättar om både framtida och pågående konst­projekt, och om några hon inte kunnat glömma.

Konst förklaras ofta som de mänskliga kulturernas främsta uttrycksmedel. Det är genom dessa vi lärt känna vår historia via allt från stenåldersmänni­skornas grottmålningar och egyptiska gravar till Mayafolkets pyramider och grekernas verk till gudarnas ära. Konst­närliga uttryck har alltid berört och engagerat och konstnärer har därför i alla tider använt sina respektive uttryckssätt för att föra fram det de varit intresserade av.

Tar vi ett rejält kliv framåt i tiden, till idag, är hållbarhet ett hett ämne. Jag tänker först och främst på den till och med januari 2024 pågående ut­­ställningen Trädgården – konst och natur under sex sekler på National­museum i Stockholm. Enligt kuratorn är syftet att visa publiken hur träd­gården inspirerat oss under olika år­­hundraden och hur den tilltalar alla våra sinnen. Men att den också, med dagens alltmer bekymmersamma världsläge, spelar en viktig och stor roll både för vårt välmående som avslappnande och helande, och som nyttig – med tanke på allt som går att odla. Just detta är en betydande påminnelse att få med sig efter att ha tagit del av idel fantastiska verk, runt 300 stycken av allt från Rembrandt (född 1606) till den finska skulptören Emma Helle (född 1979) vars barockliknande, gigantiska skulpturer tycks vuxna direkt ur jorden. 

En tacksamhetens tanke riktar jag också till konstnärerna i rörelsen Artists for Future, som visar sitt stöd för Greta Thunbergs klimatstrejk Fridays for Future. Målsättningen är att skapa opinion för en omställning till ett mer hållbart samhälle och att få politiker och näringsliv att lyssna på forskarna. Konstnärerna agerar i flera länder och den svenska löst sammansatta grupperingen samlades under flera år på fre­dagarna utanför stats­ministerbostaden Sagerska palatset i Stockholm och gruppen växte snabbt från en handfull till nästan 900 per­soner. En av förgrundsgestalterna, konst­nären Mats Bigert, arbetar för övrigt sedan 1986 tillsammans med kollegan Lars Bergström i konstprojekt som världen över ofta behandlar klimat­­relaterade, vetenskapliga och sociala frågeställningar. Däribland ­filmen The Climate Experiment om duons konst och den växande insikten om människans roll i klimatförändringarna. I höst ska Bigert & Bergström leda ett stort sällskap konstnärer och forskare från Abisko till Kiruna med det tinande Arktis som tema – Arctic Art Hike.

Ett sista exempel på hur konsten får oss att stanna upp, tänka till och kanske till och med förändra/förbättra vårt beteende är en så kallad performance lecture av den serbiska konst­nären Marina Abramovic. Hon höll den under seminariet Water matters under Nobel-veckan i Stockholm 2018 och påtalade klimatkrisens hot mot det livsnödvändiga dricksvattnet. I gratisappen hon skapat mättes deltagarnas dagliga klimatansträngningar, och slarvade man riskerade Abramovics avatar att drunkna på grund av stig­ande havsnivåer. Tänkvärt värre.

Susanne Helgeson frilansjournalist

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Sallat: ”Ekblad”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Rödlök: Tångagård, Falkenberg & Hulte Eko, Hemse.
Fänkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Bondbönor: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Gurka: Toledano Horticola S.L., Adra, Spanien.
Aubergine: Toledano Horticola S.L., Adra, Spanien.
Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Basilika: Orto Novo, Ekerö.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Morötter: Widegrens gård, Roma & Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Potatis: ”Twister”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gul lök: Tångagård, Falkenberg & Hulte Eko, Hemse.
Palsternackor: Tångagård, Falkenberg & Hulte Eko, Hemse.
Gulbetor: Tångagård, Falkenberg & Hulte Eko, Hemse.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Potatis: ”Amandine”, Bengt Eriksson, Borlänge.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Apelsin: ”Lane Late”, Naranjas Ché Coop .V., Sagunto, Spanien.
Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.
Päron: ”Conference”, Elshof Organic Fruit BV, Dronten, Holland.
Kiwi: ”Hayward”, Biokip S.A., Pétra, Grekland.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.