Meny
black-coffee-2847957_1920

Kultur för hållbarhet

För att nå en hållbar tillvaro är det inte bara jordens resurser vi behöver hushålla med utan även våra egna. Susanne Helgeson berättar om ett projekt där kulturella och konstnärliga upp­levelser kan verka läkande och ge kraft.

Kvinnomiddagens samtalsämnen ­böljade som vanligt mellan högt och lågt, mellan samtida vansinnigheter som ökad populism och produkt­utvecklings­hysteri i form av bubbelvatten med chokladbollssmak. Det handlade om huruvida artificiell intelligens är detsamma som maskin­inlärning och ifall någon av oss led av shoppingskam. Vi försökte lära oss ett långt palindrom utantill: Mus rev ­inuits öra, sa röst i universum. Och vi talade om död, sjukdom och hälsa.

Just denna hälsoaspekt har mycket med hållbar utveckling att göra. Tar vi hand om oss ordentligt? Och varför jobbar vi så himla mycket, många av oss, med risk för utbrändhet? Vi googlade och förstod att antalet ­hjärnor som går sönder av stress bara ökar och att antalet sjukskrivna med utmattningssymtom har mer än f­ördubblats de senaste tio åren i Sverige. Runt 35 000 med ett stort mörkertal och bland chefer ett tabubelagt ämne – att visa svaghet. De som bränns ut är nu yngre, de är borta längre och var fjärde drabbad blir sjuk igen. Kvinnor är överrepresenterade. ”Det är de idealiska medarbetarna som går i väggen”, ­konstaterar en professor i psykologi på Karolinska Institutet.

Värdinnan för middagen försvann plötsligt från bordet och kom tillbaka med en låda. Hon berättade att hon fått den på en pressträff för några år sedan där 1,6- och 2,6 miljoner­klubbarna (som arbetar för mer hälsorelaterad forskning på kvinnor) ­presenterade den – Kulturhälsoboxen (Gothia Fortbildning, 2014). Inne­hållet bestod av sex böcker om kultur och hälsa där nya svenska forskarrön presenterades. Till grund för lådan, som placerades ut på vårdcentraler, låg forskningsprojektet Kulturpaletten med fokus på hur dessa, vård­centra­lerna alltså, är ett system där patienternas och personalens välbe­finnande är nära sammanlänkat. Och hur olika kulturella och konstnärliga upp­levelser kan hjälpa till att stressa av och läka. De rön som presenterades visade bland annat att utmattade ­personer mår bättre av olika kultur­aktiviteter. Hur hjärnfunktioner kan stärkas genom ­kulturaktiviteter och om hur vård­centraler kan göras mer hållbara. Böckerna handlade utöver forskningsrönen om kulturhälso­områdena dans, musik, teater, film & bild och stillhet. Boxen stod i väntrummen som förkovrande lektyr både för patienter, anhöriga och för dem som jobbar i vården. Allt med ambitionen att bidra till att skapa en mer hållbar och empatisk hälsovård.

Vi enades om att börja påminna varandra om att varva ner, koppla av och koppla bort. Göra mikro­motstånd på jobbet, bland annat mot effektiviseringsförsök där människor ersätts av digitala system med ­användarovänliga, ibland rent av fientliga, otydbara gränssnitt.

Redan innan det var dags för efterrätt hade vi också enats om att gå ut och dansa nästa gång vi ses.

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Aubergine: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Blomkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Bondbönor: Forsbergs Gris & Grönt, Östhammar.

Gul lök, årets skörd: Solmarka gård, Vassmolösa.

Gurka: Vegetales Biomar Organics, El Ejido, Spanien.

Knippad salladslök: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Kvisttomater: Frank de Konig, Tinte, Holland.

Kålrot: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Röd paprika: Harvest House, Maasdijk, Holland..

Gröna chilifrukter: ”Jalapeño” Rob van Paassen, Oude Leede, Holland.

Sallat: ” Batavia”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Sallat: ”Isberg ”, Marcello’s farm, Kristianstad.

Spetskål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Stjälkselleri: Marcello’s farm, Kristianstad.

Tomater: Sven Andersson Enköping.

Zucchini: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Grapefrukt: ”Rio Red”, Fruticola Hersa, Uruapan, Mexiko.

Gula plommon: ”Sunsupreme”, Haciendas Bio, Mérida, Spanien.

Klementiner: ”Nadercot”, Groenheuwel Boerderij, Orange River Valley, Sydafrika.

Päron: ”Guyot”, Earl Mas de Florent, Graveson, Frankrike.

Äpplen: ”Red Jonaprince”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.