Meny
0323_wayout1

När planer sätts i verket

Goda idéer kan kräva stöttning för att förverkligas. Sanna Lindberg berättar om ett hållbarhetspris som riktar sig till mataktörer.

Har du en idé som kan bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt? En tanke om något som har potential att påverka restauranger eller andra delar av matsystemet – och till och med bli lönsamt? Då kan du söka innovationsstödet 100% Cirkulärt. 

Det var vad Martin Renck gjorde. Med sin innovation Wayout siktar han in sig på en av dagens – och framtidens – största globala utmaningar: Rent vatten. Och det genom att skapa vatten­fabriker i miniatyr. Idén räckte hela vägen till det hållbarhetspris som 100% Cirkulärt varje år delar ut till projekt de tror på. Priset instiftades 2016 av restaurangguiden White Guide på initiativ av Stockholm Gas.

”Genom att med hjälp av solceller rena lokalt vatten, kan transporter kapas och förpackningssvinn elimineras.” Så sammanfattar Martin Renck själv idén där en mikrofabrik kan producera 8 000 liter perfekt vatten om dagen – vilket täcker 2 000 män­niskors dagsbe­hov. Grundråvaran utgörs av sjö-, salt- eller industriellt avloppsvatten. Fabrik­erna är självförsörjande, kan placeras var som helst och styrs av en app i mobilen.

I och med priset får Wayout ett sex månaders skräddarsytt stöd från akadmi- och forskarvärlden, hjälp av affärs­strateger, kommunikatörer, kockar – eller andra aktörer som krävs för att att förverkliga och skala upp idén.

”Vi får handgriplig vägledning och hjälp med att realisera konceptet. Men den här vinsten sätter oss också i ett viktigt sammanhang där vi kan verka bland andra som arbetar hårt med olika hållbarhetsfrågor, säger Martin Renck som är Wayouts grundare.

Den initiala målgruppen för mikro­fabrikerna finns i områden där tillgången på högkvalitativt vatten är en utmaning, som Gulfstaterna och öriken i Indiska oceanen. Men också i Sverige kan de göra nytta. 

”Även här är klimatavtrycket från vattentransporter och förpackningar betydande. Och för krisberedskapens skull har vattenförsörjningen blivit allt mer ange­lägen”, säger Martin Renck.

Per Styregård som är ordförande i 100% Cirkulärts jury håller med:

”Det finns många cirkulära vinningar med detta. Då mikrofabrikerna är lokala blir vattenförsörjningen på platsen mindre sårbar. Varje fabrik kan ge upp till 8 ton minskade koldioxidutsläpp och 250 000 färre plastflaskor per månad – varav en hel del annars skulle gått till restaurangnäringen. 

Bland fjolårets vinnare av 100% Cirkulärt hittas också Skoogs Krog som prisades för sin idé om en självförsörjande restaurang i Härjedals­fjällen, samt gotländska Lilla Bjers inspirationsprogram ”Från gård till kök”, där krogfolk över hela landet utbildas i att arbeta mer cirkulärt. 

Och arbetet med att hitta 2023 års pristagare är redan igång. 

”Det pågår året runt. De inkommande idéerna har på senare år både ökat i antal och breddats. Vi tror att både de och antalet engagerade exper­ter kommer fortsätta att växa. Vi vill hylla och stötta så många innovativa idéer som möjligt som hjälper restauranger i om­­ställningen mot att bli mer hållbara och cirkulära”, avslutar Per Styregård.

Sanna Lindberg 
frilansjournalist

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Plommontomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Gul lök: Tångagård, Falkenberg.
Lila blomkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Morötter: ”Rainbow”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gurka: Toledano Horticola S.L., Adra, Spanien.
Zucchini: Toledano Horticola S.L., Adra, Spanien.
Bondbönor: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Gulbetor: Hulte Eko, Hemse.
Rosmarin: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Kålrot: Tångagård, Falkenberg.
Potatis: ”Twister”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Polkabetor: Hulte Eko, Hemse.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken & Appbosa, Saman, Peru.
Apelsiner: ”Lane Late”, Naranjas Ché Coop .V., Sagunto, Spanien.
Päron: ”Conference”, Fruitwekerij de Jongh, Marknesse, Holland.
Mango: Fundo Mi Leslie S.A., Chimbote, Peru.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Passionsfrukt: Sergio Lloreda, Ocati S.A, Chía, Colombia.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.