Meny
0824_korv

Nya rön om mat och mående

Forskarna har tittat närmare på den så kallade ultraprocessade maten. Anna K Sjögren berättar vad de kommit fram till.

Övervikt, psykisk ohälsa och typ 2-diabetes är tre av 32 sjukdomar som kan kopplas till ett högt intag av ultraprocessad mat. Det visar en ny översiktsartikel som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften BMJ (British Medical Journal). Melissa Lane är forskare vid Deakin University i Australien och en av författarna bakom artikeln. I en kommentar i Dagens Nyheter säger hon att det nu finns bevis för att dieter med en hög andel ultraprocessad mat ger sämre hälsa och kroniska sjukdomar.

Det system forskarna använder för att dela in livsmedel i olika klasser kallas Nova. Det skapades av forskare i Brasilien som observerade hur be­­folkningen konsumerade alltmer mat som innehåller mycket socker, fett och salt och med tillsatser och andra ingre­dienser som bara används vid industriell produktion av livsmedel. Nova delar in livsmedlen i fyra klasser.

• Minimalt processad mat. I denna klass hittas exempelvis mjölk, ägg, kött, grönsaker och frukt. Även om grön­sakerna bara är frysta eller om man tillsatt en bakteriekultur till mjölken för att få yoghurt eller filmjölk räknas de in i denna klass.

• Processade ingredienser till ­mat­lagning. Här hittas sådant som olja, ­grädde smör, socker och salt.

• Processad mat. Hit räknas till exempel konserver, samt saltad och rökt fisk eller kött. Och även bröd, ost och öl.

• Ultraprocessade livsmedel. Detta är livsmedel som har bearbetats mycket på ett sätt som är negativt och där det tillsatts fett och socker. Som frukostflingor, chips och andra snacks, glass, godis, läsk, samt margarin, pro­cessat kött som korv och andra ­char­kuteri­­produkter och även veganska köttsubstitut.

Forskarna som står bakom översiktsartikeln i BMJ ser alltså att det finns tydliga samband mellan ultraprocessade livsmedel och sjukdom, men de vet inte vad i livsmedlen det är som är ohälsosamt. En teori är att de ultraprocessade livsmedlen innehåller mycket kalorier men saknar viktiga näringsämnen, som vitaminer, anti­oxidanter och fibrer som finns i ­exempelvis frukt och grönsaker. En annan teori är att det är så mycket salt och socker i ultraprocessade livsmedel och att det är lätt att äta för mycket av dem.

Enligt de senaste nordiska näringsrekommendationerna som kom 2023 bör vi äta minimalt med processat kött och processade livsmedel som innehåller stora mängder tillsatta fetter, salt och socker. Rekommendationen är att äta grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn samt rikliga mängder fisk och nötter och ett måttligt intag av mejeriprodukter med låg fetthalt.

Mest ultraprocessade livsmedel äts i USA, enligt översiktsartikeln i BMJ. Här består drygt hälften, eller 58 procent, av de vuxnas kost av sådan mat. Sverige kommer på fjärde plats, efter Kanada, med 42 procent. Rumänien kommer längst ned på listan, här består kosten av endast 15 procent ultraprocessade livsmedel.

Anna K Sjögren
Anna K Sjögren är kostvetare och frilansjournalist inom området mat, hälsa och konsument­frågor. Hon driver också ett hantverksbageri.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Gula eller röda tomater: Marcus Söderlind, Habo.
Bataviasallat: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Gul lök: Aaldering, Biddinghuizen, Holland.
Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Broccoli: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Morötter: Tångagård, Falkenberg.
Zucchini: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Gurka: G. van Brakel, Sint-Annaland, Holland.
Avokado: “Hass”, Jalhuca, Lima, Peru S.A.C.
Persilja: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Bananer: Dominikanska republiken.
Päron: ”Carmen”, Joinfruit Soc. Cons A.R.L., Verzuolo, Italien.
Nektariner: Joinfruit Soc. Cons A.R.L., Verzuolo, Italien.
Plommon: ”Black Amber”, Joinfruit Soc. Cons A.R.L., Verzuolo, Italien.
Grapefrukt: ”Ruby”, Freshgo, Kirkwood, Sydafrika.
Ananas: SCOPACI-SCOOPS, Bonoua, Elfenbenskusten.